AcasăNewsTrei stații seismice și cinci GPS, instalate în patru localități din Gorj....

Trei stații seismice și cinci GPS, instalate în patru localități din Gorj. Ce rol au echipamentele

sursa foto. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului/Facebook

Specialiștii continuă să monitorizeze situația după cutremurul de 5,7 grade ce a avut loc, marți, în Oltenia -Gorj, urmat de un număr mare de replici.

Trei staţii seismice şi cinci GPS au fost instalate recent în patru localități din judeţul Gorj. E vorba despre echipamente montate în localitățile Lelești, Runcu, Peștisani și Bâltișoara, din câte a anunţat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialisti în zonă pentru montarea a 3 stații seismice și 5 stații GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfășurare a cutremurelor și efectele produse de acestora.

Noile stații seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică și pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar stațiile GPS vor înregistra deformările crustale”, se precizează într-o postare de pe pagina de Facebook a Institutului.

Echipamentele au fost montate în Lelești, Runcu, Peștisani și Bâltișoara. Iar aceste stații seismice vin în completarea celor cinci stații deja existente în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroșani, Târgu Jiu, Herculane și Strehaia, conform aceleiași surse.

Peste 300 de replici ale cutremurului de 5,7

Datele anunțate joi după-amiază, 16 februarie, de INCDFP arătau că seismul de 5,7 grade, din 14 februarie, a produs peste 300 replici. Cea mai mare fiind de 4,2 grade. „În urma cutremurului cu magnitudinea de 5.7 ML (5.5 Mw), produs în zona seismică Gorj, Oltenia, în data de 14.02.2023, s-au produs în cursul nopții de ieri 5 replici cu magnitudine ≥ 3 ML.
Cea mai mare replică s-a produs la ora 03:07:06 (16.02.2023) la o adâncime de 10,8 km și a avut magnitudinea de 4.2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV.

Până în acest moment au fost localizate 315 de replici”, anunța INCDFP, joi după-amiază.

author avatar
Andrei Coman
252 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger