AcasăNewsTrei președinți care au luat în râs pandemia

Trei președinți care au luat în râs pandemia

Pe măsură ce liderii globali se implică în lupta împotriva COVID-19, în America Latină a apărut un triumvirat al refuzului – conducătorii din Mexic, Brazilia și Nicaragua minimalizează cu inconștiență periolul unei pandemii în curs de creștere. Și un al patrulea se califică în top, este chiar Klaus Iohannis, care a spus după confirmarea primului caz de infecție cu coronavirus în România că „nu există niciun motiv real de panică”. A trecut o lună de atunci, acum poate să-și înghită cuvintele.

Brazilienii au fost păcăliți de mass-media cu privire la o „mică gripă”, potrivit președintelui Jair Bolsonaro. Familiile ar trebui să iasă să mănânce în ciuda fricilor de coronavirus, spune președintele Mexicului, Andres Manuél Lopez Obrador. Și liderul Nicaragua, Daniel Ortega, dispărut între timp din viața publică, a îndemnat să  se continue marșurile și mitingurile politice. Când pe 12 martie a apărut știrea că secretarul de presă al președintelui brazilian a testat pozitiv virusul, unii au sperat că Bolsonaro, care a descris noul coronavirus drept „supraevaluat”, va lua amenințarea virală mai în serios, mai ales că Rio de Janeiro și Sao Paolo au decretat stare de urgență. Brazilia a înregistrat cele mai multe cazuri în America Latină, 2.247 până în prezent.

Isac Nóbrega

Stadioanele au fost transformate în spitale de campanie, sistemul sanitar este copleșit, centrele comerciale s-au închis iar adunările publice sunt interzise. Președintele Mexicului a postat un videoclip în care, în care, înconjurat de susținători,  îmbrățișează și sărută un copil. “Nu se întâmplă nimic”, le-a spus reporterilor, precizând că poartă două amulete care îl protejează de virus! Duminică, el i-a îndemnat pe mexicani să iasă din casă și să-și “trăiască viața normal”. Apoi a insistat marți că lupta împotriva virusului începe acasă: „Este un fapt că fiicele au grijă de părinți, ele trebuie să aibă grijă de bătrânii noștri”. Până în prezent, Mexic a înregistrat 405 de cazuri confirmate, cu cinci decese. “Nu suntem pregătiți pentru această epidemie, nu există suficiente teste, nu avem paturi în spitale, ventilatoare și nici măcar măști de protecție. Dezastrul este iminent”, a avertizat sub protecția anonimatului un medic primar din Mexico City. Scolile s-au închis în toată țara,  multe companii mari le-au spus angajaților să lucreze de acasă, în ciuda faptului că nu există un mandat federal clar pentru a face acest lucru. Nicaragua a confirmat până în present nouă cazuri de coronavirus, dar  se află într-o poziție și mai proastă: o țară săracă marcată de corupție și de lupte pentru putere. Oamenii își exprimă nemulțumirea față de răspunsul guvernului condus de președintele Daniel Ortega, care nu a fost văzut în public de câteva săptămâni. În plus, vicepreședintele Rosario Murillor (soția lui Ortega) i-a sfătuit pe cetățeni să apeleze la religie: “Putem avansa cu seninătate, știind că această credință ne apără și salvează”. Gvernul a lansat o campanie publică de igienă, dar experții prevăd un dezastru. “Nicaragua nu este echipată pentru a face față unui focar de coronavirus, sistemul de sănătate este extrem de vulnerabil iar în cazul unei răspândiri masive se va prabuși”, spune un medic din orașul Jinotepe, care a cerut să rămână anonim de frica de a-și pierde locul de muncă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
431 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger