AcasăNewsTransportul gazelor, in baza regulamentului UE

Transportul gazelor, in baza regulamentului UE

Transgaz, vedeta discuțiilor la reuniunea Inițiativa celor 3 Mări

Urmare a interesului public manifestat de rolul regional tot mai important jucat de compania nationala Transgaz pe piata gazelor din Europa, trebuie precizat si faptul ca procesul de alocare de capacitate in punctele de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale din Romania si tarile vecine, membre ale Uniunii Europene, se deruleaza in baza Regulamentului (UE) 2017/459 al Comisiei, din 16 martie 2017, de stabilire a unui cod al retelei privind mecanismele de alocare a capacitatii in sistemele de transport al gazelor si de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 984/2013.

Conform acestui regulament, operatorii de sisteme de transport gaze naturale adiacente trebuie sa utilizeze platforme comune de tranzactionare a capacitatii. In acest scop operatorii de transport si de sistem din Romania, Ungaria si Bulgaria utilizeaza Regional Booking Platform (RBP) pentru alocarea prin licitatie a capacitatii disponibile in punctele de interconectare (inclusiv pentru Isaccea 1- Negru Voda 1 si Giurgiu – Ruse). FGSZ are doar calitatea de operator al RBP – platforma electronica pe care se tranzactioneaza capacitatea.

Astfel, in legatura cu utilizarea Platformei Regionale de Rezervare de Capacitate (RBP – Regional Booking Platform) – platforma online de alocare de capacitate grupata si negrupata in punctele de interconectare transfrontaliera.

Sunt de remarcat si urmatoarele aspecte:

Procesul de alocare de capacitate in punctele de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale din Romania si tarile vecine, membre ale Uniunii Europene, se deruleaza in baza Regulamentului (UE) 2017/459 al Comisiei, din 16 martie 2017, de stabilire a unui cod al retelei privind mecanismele de alocare a capacitatii in sistemele de transport al gazelor si de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 984/2013  (denumit in continuare CAM-NC).

Noul CAM-NC a devenit aplicabil in Punctele de Interconectare transfrontaliere dintre tarile membre UE incepand cu data de 6 aprilie 2017, operatorii de sisteme de transport fiind obligati sa respecte prevederile acestuia.

Printre aceste prevederi se numara si cele referitoare la obligativitatea alocarii prin licitatie a capacitatii in punctele de interconectare si obligativitatea utilizarii unei platforme comune de tranzactionare a capacitatii.

Conform CAM-NC:

  • prevederile art. 37, alin. (1), se refera la obligatia OTS de a pune in aplicare prevederile CAM-NC prin intermediul unei singure platforme de rezervare online comune sau prin intermediul unui numar limitat de astfel de platforme,
  • prevederile art. 37, alin. (2) lit. (e), se refera la respectarea de catre platformele de rezervare comune a regulii in baza careia capacitatea disponibila a unui punct de interconectare trebuie oferita prin intermediul unei singure platforme de rezervare;
  • prevederile art. 19, se refera la obligatia operatorilor sistemelor de transport adiacente de a oferi in comun produse de capacitate grupata. Subliniem faptul ca, capacitatea grupata nu poate fi vanduta decat in conditiile existentei unei singure platforme online de rezervare utilizate de ambii operatori de transport pentru un punct de interconectare;

In scopul respectarii prevederilor legale mentionate anterior operatorii de transport si de sistem din sud-estul Europei (Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Croatia, Grecia) utilizeaza Platforma Regionala de Rezervare de Capacitate (RBP – Regional Booking Platform), denumita in continuare RBP, pentru alocarea prin licitatie a capacitatii disponibile in punctele de interconectare.

SNTGN Transgaz SA a achizitionat serviciile de acces si utilizare a RBP, operata de FGSZ Zrt. Ungaria, prin incheierea unui Acord de Afiliere a OTS (operator de transport si de sistem), cu durata de un an, valabil pana la data de 31.10.2018. In baza unui acord anterior, incheiat in anul 2014, SNTGN Transgaz SA a participat la un Proiect pilot de implementare timpurie a CAM-NC, inainte ca prevederile acestui regulament sa devina obligatoriu. Din acel moment si pana in prezent, SNTGN Transgaz SA a utilizat in mod continuu serviciile acestei platforme. Subliniem inca odata faptul ca FGSZ are calitatea de operator al RBP, platforma fiind utilizata ca un instrument prin intermediul caruia se tranzactioneaza capacitatea.

Cititi si: TRANSGAZ – BRUA, noua miza uriasa!

Transgaz, prima companie care acceseaza planul Juncker

Oficial. BRUA merge mai departe!

 

 

author avatar
Andrei Coman
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger