AcasăNewsTransparency International: Afaceristii fura pe mana guvernantilor

Transparency International: Afaceristii fura pe mana guvernantilor

Practica a dovedit ca treburile merg ca „unse” daca sunt „sponsorizate”

Organizatia Transparency International a facut praf tarile UE, intr-un raport numit „Bani, putere si politica: riscurile coruptiei in Europa”. Nu ca ar fi vreun breaking news!

Practica a dovedit ca treburile merg ca „unse” daca sunt „sponsorizate”

Intr-un raport voluminos, TI denunta „relatiile stranse dintre companii si Guverne, care favorizeaza coruptia si au afectat stabilitatea economica in Europa”.

Penurie de norme etice

Fenomenul coruptiei este in crestere in Europa, iar TI enumara vinovatii: partidele politice, firmele si functia publica! Acestea sunt foarte slabe in combaterea darii si luarii de mita. Bulgaria si Romania sunt trecute la categoria tarilor „care prezinta in continuare cea mai mare preocupare”, pentru ca, desi au adoptat numeroase legi anticoruptie, „activitatea legislativa tumultoasa n-a fost insotita de adoptarea la scara larga de norme etice”, care sa reglementeze actiunile si conduita politica.  Grecia, Italia, Spania si Portugalia prezinta lipsuri grave in  sectorul public si probleme profunde de ineficienta, neglijenta si coruptie. Numeroase guverne europene nu sunt suficient de responsabile pentru contractele publice,  in valoare de 1.800 de miliared de euro pe an.

Romania e saracita din lene

Publicatia The Economist critica Romania, „a doua cea mai saraca tara din UE”, pentru ca a accesat doar 7,4% din fondurile UE. „Un vechi proverb romanesc zice: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista! Acesta sugereaza ca orice lucru obtinut de cineva in viata trebuie sa vina cu un efort. Se pare ca romanii, obisnuiti pe vremea lui Ceausescu sa primeasca o locuinta sau un loc de munca fara efort, au uitat de acest proverb”. Pesemne ca analistii The Economist n-au aflat de alta zicala romaneasca: „Daca nu curge, pica!”

Adina Mutar / Arpad Dobre

author avatar
eNational
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger