AcasăNewsTransnistria anunta mobilizarea generala

Transnistria anunta mobilizarea generala

Evgheni Sevciuk se teme de Kiev si cheama tinerii la oaste

Autoritatile autoproclamatei republici transnistrene au anuntat mobilizarea totala a barbatilor cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, un decret ad-hoc fiind publicat recent pe site-ul presedintelui Evgheni Sevciuk.

Evgheni Sevciuk se teme de Kiev si cheama tinerii la oaste

Rapoarte privind deteriorarea relatiilor intre Kiev si Tiraspol au aparut regulat de la inceputul acestui an. Intr-un interviu acordat in aprilie pentru Kommersant, Sevciuk a indicat ca armata ucraineana desfasoara exercitii intense la frontiera cu Transnistria, regiune care si-a proclamat independenta fata de Chisinau in 1990. In luna mai, seful Serviciului ucrainean al frontierelor, Viktor Nazarenko, a constatat ”mai multe amenintari militare” emanand din Transnistria. Ulterior, guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakasvili, si-a declarat intentia de a intari frontiera cu autoproclamata republica. Tensiunile, noteaza RIA Novosti, s-au agravat si mai mult cand presedintele Petro Porosenko a semnat, in 11 iunie, legi care denuntau mai multe acorduri de cooperare militara din Moscova. Kiev a blocat in special tranzitul trupelor rusesti via teritoriul ucrainean cu destinatia Transnistria. La ora actuala, Rusia stationeaza in Transnistria un grup operational care numara 1.350 de militari.

Moscova: Exercitiile NATO din Ucraina, o provocare care ameninta procesul de pace

Potrivit Ministerului de Externe rus, vastele manevre militare internationale lansate in Ucraina, sub comandament american si ucrainean, ameninta ”fragilul proces de pace existent”. Ucraina, SUA si alte 16 tari (inclusiv Romania) au lansat luni exercitii in vestul Ucrainei in care sunt implicati aproape 2.000 de soldati, in poligonul Iavorosk, in apropierea frontierelor poloneze. Aceste manevre ”constituie o demonstratie evidenta a directiei provocatoare luata de NATO prin sustinerea neconditionata a politicii autoritatilor de la Kiev”, a comunicat Ministerul de Externe rus, adaugand ca ”NATO nu este pregatit sa recunoasca posibilele consecinte explozive ale unor asemenea exercitii”. Exercitiul Saber Guardian/Rapid Trident 2015 a debutat saptamana trecuta in regiunea Lvov (Vestul Ucrainei). Pe de alta parte, armata ucraineana a anuntat, ieri, alte exercitii militare in estul Ucrainei, in apropiere de Mariupol, port strategic la Marea Azov si ultimul mare oras din zona de conflict aflat sub controlul guvernului ucrainean. Anul acesta, NATO si-a intensificat considerabil exercitiile in estul Europei, marindu-si prezenta militara permanenta, inclusiv fortele de reactie rapida.

author avatar
Tudor Borcea
300 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger