AcasăNewsTransgaz: Vom conecta Republica Moldova la reteaua europeana de gaze pana in...

Transgaz: Vom conecta Republica Moldova la reteaua europeana de gaze pana in 2020

Republica Moldova va fi conectata la reteaua europeana de gaze cel tarziu in prima parte a anului 2020 si atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse.

Declaratia a fost facuta, joi, 14 iunie, de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, in cadrul Adunarii Generale a Gas Infrastructure Europe, care a avut loc la Bucuresti, potrivit Agerpres. „In 2019 – prima parte a anului 2020 vom reusi ca R. Moldova sa fie conectata la infrastructura europeana de transport gaze. Adica putem duce gaze in primul rand din Romania, din Marea Neagra, din TAP-TANAP – coridorul sudic din nordul Greciei, dar si invers, pentru ca toate aceste coridoare sunt in ambele sensuri. Putem duce gaze la Chisinau chiar si din Marea Nordului”, a afirmat Sterian.

In ceea ce priveste gazele care vor fi extrase din Marea Neagra, el a spus ca acestea vor fi consumate cu prioritate in Romania.

La inceputul acestui an, compania Transgaz din Romania a castigat concursul de privatizare a intreprinderii de stat din R. Moldova, Vestmoldtransgaz. Filiala Transgaz din Moldova, Eurotransgaz SRL, a depus, la finalul lunii decembrie 2017, cererea de participare la privatizarea a intreprinderii de stat Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport de gaze naturale din R. Moldova. Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasa la privatizare de Guvernul R. Moldova, la un pret de 180 milioane lei moldovenești (circa 9 milioane euro), o conditie a contractului fiind investirea a 93 de milioane de euro in urmatorii doi ani.

author avatar
Andrei Coman
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger