AcasăNewsTransgaz, urmatoarea „perla” vanduta la cererea FMI

Transgaz, urmatoarea „perla” vanduta la cererea FMI

Incet-incet, noul guvern revine in „matca” ceruta de FMI: continuarea vanzarii companiilor strategice ale tarii. Dupa Transelectrica a venit si randul Transgaz, dar listarea pe bursa a celorlalte „perle” ale economiei va fi intarziata cu un an.

Transgaz a fost amenintata cu retrogradarea, pentru a fi scoasa mai repede la mezat

Guvernul a avizat inceperea procedurilor de listare la bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de stat la compania Transgaz. Aceasta listarea seamana cu „metoda Calul Troian”, prin care, dupa achizitionarea actiunilor la preturi foarte mici, actionarul minoritar face cateva majorari de capital si, deoarece actionarul majoritar (statul) nu participa, minoritarul preia compania la pret de nimic.

„Sperietoarea” scaderii ratingului

Vazand ca statul roman ezita, grupurile de interese straine au intrat pe fir si, recent, Standard & Poor’s a modificat perspectiva ratingului „BB+” al Transgaz de la „stabila” la „negativa”, avertizand ca va scadea si clasificarea companiei.  Aceasta a fost „sperietoarea” prin care s-a fortat listarea pe bursa, iar Romania a fost avertizata ca, daca nu urmeaza scenariul FMI, Transgaz va fi retrogradata, iar statul nu va obtine mai nimic, fiind obligat sa o scoata la mezat mai ieftin, adica aproape gratis.

FMI si-a selectat „bomboanele”

In luna mai, FMI anunta ca programul de privatizare a „derapat” si ca unele licitatii au esuat deoarece au fost prost pregatite.  Drept urmare, FMI a anuntat ca va urmari parcursul privatizarii a sase companii de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Tarom si CFR Marfa.

Cheltuieli nejustificate la Romgaz

Recent, autoritatile au constatat ca Romgaz, o alta „perla”, a economiei, a cheltuit nejustificat 238 de  milioane de lei. Este vorba de achizitii de utilaje si servicii care insa nu au adus nici profit, nici imbunatatirea activitatii companiei. Sa nu auda FMI, ca ne cere s-o dam gratis investitorilor straini!

author avatar
Arpad Dobre
341 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger