AcasăNewsTransgaz, noi vești bune pentru români privind CORIDORUL SUDIC

Transgaz, noi vești bune pentru români privind CORIDORUL SUDIC

Ion Sterian, directorul general al Transgaz (sursa foto: cnr-cme.ro)

În contextul în care Romgaz a semnat, recent, un contract cu Socar pentru 1 miliard de mc de gaze cu livrare până la 1 aprilie 2024, Ion Sterian, directorul Transgaz, explică faptul că România are suficiente gaze, iar rolul nostru în acest acord este de țară de tranzit, care să ofere securitate energetică în regiune. În același timp însă, șeful Transgaz anticipează că în următorii 3 – 4 ani consumul de gaze naturale al României se va dubla.

De altfel, directorul Transgaz a explicat importanța strategică României în Coridorul Sudic.
Coridorul Sudic are rolul de a înlocui volumele de gaze naturale rusești care erau transportate în anii trecuți prin Cordului Transbalcanic, adică din Rusia prin Ucraina și Moldova. România primea gaze prin intermediul acestui coridor prin Isaccea și Negru Vodă. În acest coridor, una dintre conducte era dedicată pentru Turcia, cu o capacitate de 14 miliarde de mc de gaze. Inițiativa directorului Transgaz și a omologilor săi a fost de a folosi conducta de tranzit 2, care mergea direct în Turcia, pe sens invers, pentru a aduce gaze spre Europa. Așa a fost creat acest coridor, care se conectează la TANAP, Gazoductul Trans Anatolia, conform capital.ro.

„Odată cu finalizarea construcției Turkstream 2 în Bulgaria și Serbia și devenind funcțional de la 1 ianuarie 2021, transportul de gaze pe Coridorul Transbalcanic, pe traseul clasic, cum veneau gazele din Rusia, s-a oprit. Atunci, în primăvara – vara anului 2021 ne-am gândit să transformăm Coridorul Transbalcanic. Am mers în delegații la Baku să le povestim la azeri despre ce e vorba, iar ulterior la turci. După am discutat cu bulgarii și am operaționalizat acest coridor, care în etapa asta, acum, se pot transporta prin el 3,5 miliarde de mc gaze naturale prin Negru Vodă și 1,5 miliarde mc prin Ruse-Giurgiu”, explică Sterian.

Consumul României de gaz va crește odată cu extragerea gazelor din Marea Neagră. La Mintia centrala electrică de 1.600 MW va consuma 2,5 miliarde mc de gaze, se va finaliza centrala de la Iernut cu consum de 1 miliard mc gaze pe an, se vor finaliza centralele pe gaze de la Turceni și Ișalnița, încă 1,5 miliarde mc de gaze, deci s-au făcut 5 miliarde mc”, a mai precizat Ion Sterian.

author avatar
Andrei Coman
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger