AcasăNewsTranseletrica, aproape de colaps, lasata de PNL pe mana unor incompetenti

Transeletrica, aproape de colaps, lasata de PNL pe mana unor incompetenti

Cu toate ca actualul director general al Transelectrica- Catalin Nitu e numit in aceasta functie de mai bine de 3 luni de zile, dezastrul lasat de guvernarea PSD continua sa se extinda in aceasta extrem de importanta companie de stat. Nitu este membru al PNL sector 3 si a fost sustinut, pentru a prelua functia de Director General al Transelectrica, de Antonel Tanase, secretarul general al Guvernului si presedinte al PNL sector 3. Problema cu acest domn Nitu nu este ca face politica la PNL si nici ca e sustinut de Antonel Tanase. Problema lui Catalin Nitu e ca habar nu are sa conduca Transelectrica nici macar pentru a iesi din criza profunda in care a lasat-o ultima conducere pesedista, daramite spre a o face competitiva si profitabila.

Pe scurt, numai de la inceputul anului si pana in prezent situatia Transelectrica s-a agravat atat de tare incat problemele legate de managementul defectuos al companiei sunt vizibile si de pe planeta Marte:

  1. În privinta platformei informatice DAMAS – sistemul informatic al Dispecerului Energetic National, trebuie reamintit faptul ca, acest sistem care a fost achizionat cu suma de 8,3 milioane lei, si nici in acest moment, dupa 8 ani de zile nu este pregatit complet si nu este functional suta la suta. In 2016, Corpul de Control al Premierului constata că sistemul DAMAS nu identifică operațiunile de tranzit de energie electrică și nu permite participanților la piața de energie să notifice la Dispeceratul Energetic Național operațiunile de tranzit, deși aceasta era o cerință prevăzută în specificațiile tehnice. În această situație, participanții la piața de energie electrică din România trimit în continuare notificări prin e-mail, și nu prin sistemul DAMAS. „În concluzie, Transelectrica nu dispune de mijloace proprii corespunzătoare pentru a verifica realitatea operațiunilor de tranzit de energie electrică, reprezentanții Dispecerului Energetic Național luând în considerare doar datele declarate de către participanții la piața de energie electrică”, se arata în raportul de 2016. Corpul de Control al premierului a depistat tot atunci in 2016 unele nereguli și în ceea ce privește declararea la Dispecerul Energetic Național a tranzacțiilor transfrontaliere cu energie electrică, tot ca urmare a unor deficiențe în funcționarea sistemelor informatice. Precizam ca de la acel moment, al Raportului Corpului de Control al Premierului din 2016 si pana in prezent, situatia sistemului informatic DAMAS nu s-a schimbat cu nimic.
  2. Lipsa de viziune si de implicare manageriala a actualei conduceri a Transelectrica  a dus si la situatia in care Centru de Coordonare din Sud-estul Europei a fost stabilit la Salonic (Grecia) , reprezentantii Transelectrica votand pentru aceasta optiune. Nici macar pentru o clipa nu le-a trecut prin cap sa faca propunerea ca acest important centru european sa fie la Bucuresti, pierzandu-se in acest fel locuri de munca, prestigiu european, vizibilitatea energetica, infrastructura, etc. Pe scurt, s-a repetat situatia de la Agentia Europeana pentru Medicamente, atunci cand reprezentantii tarii noastre nu s-au luptat pentru ca sediul agentiei sa fie la Bucuresti.
  3. Tot din cauza managementului defectuos si a politicilor economice invechite, Transelectrica a ajuns in situatia in care prezinta o vulnerabilitate crescuta in piata de energie intrucat prognozele privind consumul propriu tehnologic sunt mereu deficitare. Ce masuri a luat actuala conducere a Transelectrica si actualul director general Nitu din momentul in care au fost instalati cu girul liderilor PNL, in privinta prognozelor deficitare?! Absolut niciuna!
  4. Si in privinta investitiilor Translectrica sta dezastruos. Astfel, in acest moment, investiții sunt mult reduse din cauza erodarii BAR( Baza Activa Reglementata). Trebuie mentionat ca amenda este de 5% din cifra de afaceri pentru realizarea programului investiții sub 95 % . Erodare BAR nu inseamna doar asta pentru ci genereaza din pacate si tarif de transport redus al energiei electrice ceea ce conduce automat la afectarea imaginii Transelectrica pe bursa si la scăderea dramatica a acțiunilor acestei prestigioase companii de stat romanesti. Principalele motive care au generat aceasta situatie dezastruoasa a investitiilor Transelectrica sunt: slaba organizare a proiectelor de investitii, întârzierile nejustificat de mari la exproprieri, HG-uri pentru exproprieri și /sau scoatere din fondul forestier care merg extrem de greu pe circuitul intern al Transelectrica dar si pe circuitul Transelectrica- Guvern, iar putinele achiziții pe care le face Transelectrica le face cu contracte atat de rigide si cu clauze atat de abuzive incat antreprenorii nu se mai prezinta la licitații .

5. Cat despre centralele noi (inclusiv cele regenerabile ) de tip green field trebuie spus ca racordarea acestora presupune  costuri inițiale atat de mari (50-100 mii E/MW) potrivit reglementări ANRE și managementului dezastruos aplicat de Transelectrica incat se pierd investiții directe de minim 1,5 miliarde euro in următorii 10 ani.

  1. Iar cand vorbim despre situatia filialelor Transelectrica situatia este la fel de dramatica: SMART este in pragul declararii insolventei ( este urgenta maxima internalizarea personalului și apoi închiderea firmei). Teletrans-ul se apropie cu pasi vertiginosi de situatia SMART-ului, anul trecut inchizandu-l pe pierdere. La Teletrans nu se semnează contractele de valorificare a fibrei optice afectand grav activitatea unor clienți precum STS, Guvern, SRI si alte instituții ale statului. OPCOM si el probabil va fi înghițit de un alt mare operator din Europa. Icemenerg Service, o alta filiala a Transelectrica e de asemenea pe butuci.

7. Politica de resurse umane a Transelectrica este efectiv o bataie de joc la adresa banului public si a bunului simt. Numarul angajatilor Transelectrica este mult, mult prea mare iar cei cu functii de conducere aproape au depasit numarul simplilor executanti. De asemenea nu trebuie sa uitam ca in Transelectrica de aproximativ doi ani de zile- pe langa eternele pile transpartinice care sunt angajate in aceasta mare companie pe salarii uriase fara a avea expertiza si pregatire profesionala adecvate, au fost angajati si un numar de aproximativ 30 de pensionari din structurile de forta ale statului ( Ministerul de Interne, SRI, SIE, etc). Acestia pe langa pensiile uriase pe care le iau beneficiaza si de salarii la fel de consistente de la Transelectrica. Multi dintre acesti pensionari de lux, toti fosti ofiteri sunt angajati pe domeniul IT din Transelectrica, domeniu care nu sta deloc bine, asa cum aratam anterior. Trebuie subliniat faptul ca insusi directorul general a Transelectrica Catalin Nitu este un pensionar de lux din Ministerul de Interne, acum convertit in director de lux la Transelectrica.

  1. Insa problema fundamentala a Transelectrica, problema din care decurg toate celelalte, este instabilitatea cronica a conducerii executive, conducere ce se schimba la cateva luni o data. Si ca se schimba nici macar asta nu ar fi o problema, problema e ca sunt adusi mereu oameni care nu isi asuma niciodata decizii importante pentru activitatea companiei si oameni care nu se ocupa decat de a pregati pentru ei insisi alte pozitii mai mici dar cu salarii mari pentru momentul in care nu vor mai detine functiile de conducere.

Concluzia trista a acestei priviri de ansamblu asupra situatiei  din Transelectrica este aceea ca, actualul director general al Transeletrica, pensionarul de lux, Catalin Nitu si colegii sai din directorat, numiti toti de actuala guvernare PNL, nu doar ca nu inteleg ce presupune cu adevarat managementul acestei companii, ci din contra sunt preocupati doar de perpetuarea haosului managerial si de asigurarea propriei bunastari din banii publici.

 

 

author avatar
A.P. Redactor
3.275 afisari

1 COMENTARIU

  1. Liberalii depun la intrarea in partid – Jurământul lui Dorel – Dorel fiind idolul lor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger