AcasăUtileMeteoTrăim deja Apocalipsa climatică şi nu ne dăm seama? Vremea extremă, noua...

Trăim deja Apocalipsa climatică şi nu ne dăm seama? Vremea extremă, noua normalitate. Se schimbă anotimpurile

sursa foto: Facebook/Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Doar în ultimele luni, am experimentat cu toţii caniculă, inundații și incendii. Emisfera nordică pare într-un film despre apocalipsă.

Oamenii de știință avertizează că ar putea fi doar o avanpremieră a haosului care va urma dacă poluarea, care încălzește planeta, va continua.

Au fost doborâte recorduri de temperatură

El Nino va ajunge la maturitate la anul, motiv pentru care clima se va schimba radical. Climatologii se așteaptă ca 2024 să fie chiar mai călduros decât 2023. În aceste condiții, este foarte probabil ca anul viitor să fie canicular.

Nu trebuie omis faptul că vara aceasta a fost una cu cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată. Acest lucru a fost confirmat de observatorul european Copernicus.

Fenomenul El Nino va ajunge la maturitate. Ce presupune acest lucru a explicat, la Digi24, climatologul Roxana Bojariu.

Vara 2023, cea mai caldă din istorie

Climatologul Roxana Bojariu a explicat că avem de-a face cu temperaturile cele mai mari din ultimii 120.000 de ani. Este o probabilitate foarte mare ca 2024 să fie chiar mai călduros decât 2023.

Motivul e legat de faptul că fenomenul El Nino va ajunge la maturitate. Influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare.

Asta e noua normalitate?

Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas, a numit această cascadă neîncetată de vreme extremă „noua normalitate”.

Unii oameni de știință cred că, de fapt, este doar începutul a ceea ce va urma.

„Nu este cu adevărat noua normalitate. Până când nu vom înceta să mai pompăm gaze cu efect de seră în atmosferă, nu avem nicio idee despre cum arată viitorul”, a declarat Hannah Cloke, climatolog și profesor la Universitatea Reading din Marea Britanie.

author avatar
Andrei Ștefan