AcasăNewsTraian Igas, audiat ca martor in dosarul privind angajarile ilegale din MAI...

Traian Igas, audiat ca martor in dosarul privind angajarile ilegale din MAI si Jandarmerie

Fostul ministru de Interne Traian Igas a fost audiat ca martor, joi, la instanta suprema, in dosarul privind angajarile ilegale din MAI si Jandarmerie, el aratand ca nu a stiut faptul ca dupa numirea lui s-au facut angajari, dar ca imediat ce a aflat a dispus o ancheta.

Traian Igas s-a prezentat, joi, la instanta suprema, unde judecatorii l-au audiat in calitate de martor in dosarul privind angajarile ilegale din MAI si Jandarmerie. Fostul ministru de Interne le-a spus judecatorilor ca nu a semnat niciun act privind angajarea sau tranferarea ilegala a unor persoane in structura pe care a condus-o. Igas a precizat ca nu a cunoscut imediat ce a ajuns la conducerea Ministerului de Interne vechile ordine date de predecesorii sai si nici drepturile de decizie ale unora dintre subalterini, fiind vorba despre Constantin Baci, fostul secretar general al MAI.

„Nu am cunoscut despre existenta unor posturi vacante deblocate la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor. Era un ordin de ministru semnat de ministrul dinaintea mea, in sensul delegarii unor atributii legate de incadrarea de personal in cadrul MAI catre secretarul general al MAI, dar acest lucru l-am aflat mult mai tarziu, pentru ca la numirea mea in functia de ministru in minister existau alte probleme mult mai importante pe care trebuia sa le rezolv”, le-a spus fostul ministru judecatorilor instantei supreme.

Intrebat cand a aflat despre ordinul privind stabilirea unor competente de decizie sau despre ordinul privind suspendarea angajarilor in MAI, fostul ministru a declarat: „Despre existenta ordinului referitor la derogari am aflat dupa o luna de la numirea mea in functia de ministru, respectiv octombrie sau noiembrie 2010, nu mai retin precis”.

„Nu cunosc despre ordinul prin care erau suspendate angajarile in MAI. Nu stiu ce contine ordinul din 2010. Eu am aflat despre angajarea celor trei persoane dupa trei saptamani. Am dispus un control al Corpului de Control al ministerului, rezultatele acestui control fiind deja cunoscute. Rapoartele si nota de raport din dosar nu sunt semnate de mine, astfel incat nu pot sa-mi spun decat o parere cu privire la avizele existente. Erau necesare”, le-a mai spus Igas judecatorilor.

La iesirea din sala de judecata, fostul ministru a reluat afirmatiile facute in fata instantei. „Dupa cum bine stiti, in momentul in care am aflat despre aceste angajari am dispus un control al Corpului de Control al ministerului. Am aflat exact ce s-a intamplat, faptul ca mie nu mi s-a adus la cunostinta despre aceste angajari. Ulterior, prin Corpul de Control am sesizat Ministerul Public si de aici a inceput acest proces. Aceste angajari s-au facut imediat dupa numirea mea in functie”, a declarat Igas.

Traian Igas a precizat ca „ministrii vin si pleaca”, ordinele acestora putand sa ramana in vigoare o perioada indelungata. „Ordinele raman pana cand un nou ministru decide ca trebuie modificat ordinul. Va pot spune ca exista ordine la nivelul MAI dinainte de anul 2000 care sunt si astazi”, a spus fostul ministru.

Intrebat daca pe rolul Parchetului instantei supreme exista un alt dosar pe numele sau si ce calitate are in acea cauza, fostul ministru a declarat: „Nu, nu exista niciun dosar si nu am nicio calitate”.

In iulie 2011, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata pe Olimpiodor Antonescu, fostul inspector general al Jandarmeriei Romane, acuzat de neglijenta in serviciu si pe Nicolaie Gheorghe Rugina, fostul sau prim-adjunct, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual. In acest dosar sunt judecati si Constantin Baci, fost secretar general in MAI, Adrian Patrascu, fost director general al Directiei Generale Management Resurse Umane din MAI, si Ion Valentin Opritescu, fost director general al Directiei Generale Financiare din MAI, toti fiind acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Procurorii i-au trimis in judecata si pe Constantin Stoleriu, fost ofiter in cadrul Directiei Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice si pe Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Directiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si complicitate la fals intelectual. Potrivit procurorilor, in toamna anului 2010, in cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au fost deblocate posturi „in scopul exclusiv al angajarii ilegale a patru persoane”, una direct intr-o functie de autoritate publica din MAI si celelalte trei pe functii de ofiteri.

Intrucat realizarea acestui scop nu era posibil intr-o singura etapa si, in plus, era nevoie si de crearea unei aparente de legalitate a incadrarii acestora din sursa externa, in conditiile in care rigorile legale prevedeau pastrarea echilibrului bugetar menit sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare, au fost demarate mai intai proceduri care sa creeze aparenta de nevoie pentru structuri ale MAI de personal din surse externe, au precizat procurorii.

Dupa ce au fost angajati in randul cadrelor active ale MAI, trei din cei patru au fost transferati de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane la Inspectoratul General al Politiei Romane, iar a patra persoana a ramas in cadrul IGSU.

Conform procurorilor, identificarea unor posturi vacante ce puteau fi deblocate, organizarea concursurilor, componenta comisiilor, aparenta examinarii candidatilor au fost desfasurate cu incalcarea atributiilor de serviciu de catre inculpati, in functie de nivelul de decizie la care se aflau.

author avatar
National
399 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dar pentru ce personaje a numit in diverse functii de comanda la nivelul mai multor structuri, nu il audiaza nimeni?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger