AcasăNewsTraian Basescu: Romania, in dificultate daca zona euro intra in recesiune -VIDEO

Traian Basescu: Romania, in dificultate daca zona euro intra in recesiune -VIDEO

Romania va fi in dificultate, daca zona euro intra in recesiune, asa cum prognozeaza multi analisti – a declarat presedintele Traian Basescu, duminica dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o cu doar cateva ore inainte de a pleca la Consiliul European informal de la Bruxelles.

Iata principalele declaratii ale sefului statului:

  • Am stabilit cu premierul ca va trebui sa incercam reprogramare a liberalizarii preturilor la gaze, pentru populatie, la orizontul anului 2020 si pentru agentii economici, 2015-2017. Vom vedea daca reusim.
  • In cursul saptamanii trecute am avut intalniri importante in zona bancara. Pentru public e important urmatorul mesaj: bancile austriece nu-si vor diminua capitalul in Romania in 2012.
  • Eu nu-i invit pe romani sa plece la munca in strainatate, dar tot mai mult discutam despre o piata globala a fortei de munca. Poate ca ar trebui sa gasim stimulente fiscale pentru ca marile industrii sa nu se mai delocalizeze catre Asia, lasand un gol imens.
  • Un alt subiect este legat de convenirea unui plan politic de actiune pentru stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, in special in randul tinerilor. Daca zona euro intra in recesiune, asa cum multi analisti prognozeaza, partea a doua a anului 2012, Romania va fi in dificultate, iar cresterea noastra economica va fi franata.
  • Un alt subiect extrem de important este procesul de tranzitie din Afganistan. Dupa cum stiti, Romania are circa 2000 de militari. Trebuie sa stabilim si cu aliatii, si cu sistemele de comanda ale NATO, un proces prin care Romania sa inceapa sa-si diminueze efectivele in Afganistan. Nu se pune problema in 2012. Avem in vedere ca, din 2013, sa trecem la o reducere considerabila a efectivelor cu care suntem amgajati in Afganistan.
  • Un alt subiect va fi conceputul de „smart defence”. Romania s-a angajat sa anchizitioneze 48 de aeronave compatibile cu cele NATO, inainte de a intra in NATO.
  • Al doilea obiectiv e participarea la Consiliul European informal de maine (luni-n.r)
  • Maine la Bruxelles am doua activitati: una legata de intalnirea cu secretarul general NATO in vederea pregatirii summit-ului NATO ce va avea loc la Chicago, in 20-21 mai.

Premierul Emil Boc a fost prezent, duminica la pranz, la Palatul Cotroceni, unde a avut discutii cu seful statului, Traian Basescu.
Get Adobe Flash player

87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger