AcasăNewsTraian Basescu: Riscul unui razboi civil in Ucraina este major. Romania nu...

Traian Basescu: Riscul unui razboi civil in Ucraina este major. Romania nu risca sa fie angrenata in razboi!

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca lucrurile se complica in Ucraina, unde exista riscul inceperii unui razboi civil. Presedintele a precizat totusi ca „nu exista riscul ca Romania sa fie angrenata intr-un razboi”.

„Romania este un sustinator fara rezerve al integritatii teritoriale a Ucrainei. Din pacate, in estul Ucrainei, dar si in sud, lucrurile se complica si in momentul de fata sunt toate elementele care pot identifica in Ucraina un inceput de razboi civil. In mod categoric, guvernul legitim de la Kiev are obligatia sa mentina functionarea si functionalitatea tuturor institutiilor statului. In acelasi timp numarul mare de victime ridica problema profesionalismului cu care se fac aceste inteventii”, a declarat presedintele, duminica.

Basescu a criticat pozitia pe care o sustine Moscova, legat de faptul ca fortele de securitate din Ucraina au atacat civili nevinovati. „Romania respinge o astfel de sustinere, care este cel putin mincinoasa. Civilii nevinovati nu iau ostatici si-i declara prizonieri de razboi, civilii nevinovati nu doboara elicoptere ale fortelor armate ale Ucrainei, nu ocupa sedii ale institutiilor statului ucrainean si nu declara ca formeaza o armata care sa se indrepte asupra Kievului”, a mai spus presedintele.

Seful statului a subliniat ca evenimentele de la Odesa devin periculoase, fiind foarte aproape de tara noastra. „Din punctul nostru de vedere, evenimentele de la Odesa devin periculoase. Se pot constitui in elementul de declansare al unui razboi civil masiv, nu numai al inceputului unui razboi civil. Cred ca s-a ajuns la un punct la care legimitatea alegerilor pentru functia de presedinte al Ucrainei este pusa sub semnul intrebarii. Constatam un dialog ineficient intre Mosocova si Washington.

Propunerea este ca Moscova si Washington sa-si asume in cel mai scurt timp declansarea dialogului intre puterea de la Kiev si separatisti. Daca nu incepe urgent un dialog, riscul unui razboi civil este major, iar Romania, ca vecin, este extrem de interesata ca acest lucru sa nu se intample, cu atat mai mult cu cat ceea ce evaluam extinderea conflictului catre sudul Ucrainei s-a petrecut deja”, a continuat Traian Basescu.

„Nu exista riscul ca Romania sa fie angrenata intr-un razboi, insa poate fi puternic afectata de situtia de instabilitate data de un razboi civil in Ucraina. Instabilitatea se va materializa in modul in care Romania se va putea imprumuta pe pietele externe”, a mai precizat presedintele.

Foto: digi24.ro

author avatar
Alina Costache
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger