AcasăNewsTraian Basescu retrimite la Parlament legea care protejeaza alesii locali

Traian Basescu retrimite la Parlament legea care protejeaza alesii locali

Presedintele Traian Basescu a semnat luni o cerere de reexaminare a legii care ii scapa de incompatibilitate pe primari si pe presedintii consiliilor judetene, permitandu-le sa reprezinte entitatile pe care le conduc in adunarile generale ale companiilor de utilitati publice.

„Consideram ca adoptarea acestui act normativ nu este oportuna deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor juetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara amintite nu se justifica in mod obiectiv. Mai mult, solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor”, se arata in cererea de reexaminare.

„Practic, ca efect al noului text de lege, Agentia Nationala de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii. Consideram ca o asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare”, se mai arata in cererea presedintelui.

Totodata, in documentul citat se mai arata ca se impune mentinerea incompatibilitatii, in contextul combaterii coruptiei si a asigurarii transparentei si a integritatii in sectorul public. „Este evident ca noul text de lege este de natura sa puna in discutie impartialitatea si obiectivitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene, creand premisele unui conflict de interese”.

Luna trecuta. Camera Deputatilor a votat o lege care le da alesilor locali dreptul de a se afla in conducerea regiilor de apa, transport, termoficare, a firmelor publice care gestioneaza serviciile de salubrizare, asfaltare de strazi si intretinere de spatii verzi.

Foto: presidency.ro

author avatar
Alina Costache
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger