AcasăNewsTraian Basescu: Ponta nu cunoaste Constitutia

Traian Basescu: Ponta nu cunoaste Constitutia

Presedintele Romaniei l-a atacat dur pe Victor Ponta. Acesta a acuzat totodata USL-ul ca nu cunoaste Constitutia si modifica legile bazandu-se pe tot felul de declaratii.

Traian Basescu, presedintele Romaniei, l-a atacat dur pe Victor Ponta dupa ce premierul a fost ales de catre Parlament drept reprezentant al statului roman la Consiuliul European. Acesta, in cadrul unei conferinte de presa, l-a acuzat pe primul ministru, spunand despre acesta ca nu cunoaste legile romane.

„Inteleg ca astazi s-a adoptat o declaratie pe baza careia sa se modifice Constitutia. Eu am aici o Constitutie pe care nu am incalcat-o niciodata. (…) Nu exista in Constitutie declaratia ca fiind act juridic. (…) Domnul Sova de la PSD sunt convins ca a citit acest articol si a stiu ce sa recomande majoritatii si domnului doctor in drept Victor Ponta sa nu adopte act juridic, pentru ca implica respectarea Constitutiei. (…) O declaratie nu poate fi opozabila nimanui. E o declaratie si atat. Voi respecta ORICE act juridic al Parlamentului, care se dovedeste a fi constitutional. Daca domnul Ponta vrea sa preia reprezentarea statului roman intr-un organism international, ii trebuie un act juridic, care poate fi hotarare a Parlamentului, poate fi lege, motiune nu poate fi. Declaratia nu e opozabila in niciun caz”, a declarat acesta.

Totodata, Traian Basescu i-a acuzat atat pe politicienii USL, dar, mai ales, pe premierul Victor Ponta, ca nu cunosc articolele Tratatului Uniunii Europene.

„In Tratatul UE exista un articol buclucas. Art 15: Consiliul European ofera UE impulsurile necesare dezvoltarii acesteia si defineste orientarile politice generale. Nu are functii legislative. Deci, nu e nici executiv, nici legislativ. Am inteles de la prim ministrul Ponta ca in CE se iau decizii, insa in CE se adopta doar concluzii, pozitii, care nu produc efecte juridice. Lucrurile se schimba cand dai pagina si descoperi o alta institutie, numita Consiliu. I se mai spune si Consiliul Uniunii Europene, are functie legislativa si bugetara, exact ce spune domnul prim ministru doctor Ponta”, a adaugat acesta.

Presedintele s-a oferit si sa le explice ministrilor principiile care stau la baza Uniunii Europene.

„Va promit ca maine voi face o conferinta de presa tehnica, in care voi explica macar pentru profesorii de la TV cum functioneaza UE si care este deosebirea dintre institutii si implicare parlamentelor nationale. Este o masinarie complexa, democratica, dar relativ greoaie. Pentru ministrii care vor sa vorbeasca despre UE fara sa fi citit Tratatul de functionare nu au cum sa inteleaga”, a incheiat Traian Basescu.

author avatar
Ionut Zgimbau
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger