AcasăNewsTraian Basescu, mutare decisiva in legatura cu acciza pe carburanti

Traian Basescu, mutare decisiva in legatura cu acciza pe carburanti

Traian Basescu, presedintele Romaniei, i-a transmis, miercuri, presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, o scrisoare in care solicita respingerea prevederilor referitoare la acciza de 7 eurocenti aplicata carburantilor.

Presedintele Romaniei sustine ca taxa este abuziva si complet nociva si ca ordonanta 111/2013 produce efecte negative asupra populatiei si mediului economic.

„Incepand cu data de 1 aprilie 2014, una dintre masurile reglementate prin OUG 111/2013, respectiv cresterea accizei la carburant cu 7 eurocenti, isi produce efectele. Introducerea cresterii de acciza cu 7 eurocenti are efecte negative majore atat la nivelul populatiei, cat si la cel al mediului de afaceri. Efectele se vor reflecta in intreg lantul economic, prin scaderea consumului, scaderea profitabilitatii companiilor si, implicit, scaderea incasarilor la bugetul de stat” a fost mesajul clar transmis de Traian Basescu.

Presedintele Romaniei continua sa sustina ca scopul acestei accize este „obtinerea de fonduri pentru domnul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru a-i distribui baronilor locali in scopuri electorale”.

Traian Basescu ofera si cateva solutii „care ar mentine Romania in parametrii doriti”:

– Eliminarea sumei de 1,2 miliarde de lei care a fost alocata suplimentar fata de bugetul anului anterior Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;

– Ajustarea bugetului Ministerului Finantelor Publice cu 600 de milioane de lei, in conditiile in care „contextul economic global si disponibilitatile de lichiditati permit Ministerului Finantelor Publice sa se imprumute la costuri mai scazute decat in 2013”;

– Realizarea unei evaluari corecte a veniturilor care pot rezulta din introducerea „impozitului pe constructii”, suma estimata, 488 de milioane de lei, este semnificativ subevaluata in conditiile in care calculele de specialitate estimeaza o suma de minim doua miliarde de lei aferenta anului 2014;

– Evaluarea corecta a veniturilor care pot rezulta din taxa obtinuta de la producatorii de gaze, in urma liberalizarii preturilor. Guvernul isi propune sa colecteze 290,9 milioane de lei, dar calculele de specialitate arata un venit estimat de un miliard de lei.

author avatar
Cristi Ionita
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger