AcasăNewsTraian Băsescu, în faţa judecătorului. Confruntă „TRECUTUL SECURIST"

Traian Băsescu, în faţa judecătorului. Confruntă „TRECUTUL SECURIST”

UPDATE: Traian Băsescu a declarat joi că nu a fost colaborator al Securităţii şi că o eventuală decizie a instanţei în defavoarea sa i-ar crea probleme de imagine.

Întrebat de jurnalişti, înainte să intre la Curtea de Apel, cum comentează demersul CNSAS, Băsescu a afirmat: „Nu îl comentez, trebuie să mă apăr, avem puncte de vedere total diferite eu şi CNSAS. Vom vedea, ne va împăca un al treilea, judecătorul”.

––

Fostul președinte, Traian Băsescu, este chemat în fața judecătorilor. Chiar joi este programat primul termen în care cei de la CNSAS vor ca judecătorii să constate că fostul șef al statului a colaborat cu Securitatea.

Foto Twitter

Băsescu îi contrazice pe cei de la Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității și respinge categoric existența oricărui angajament.

CNSAS îl acuză pe actualul europarlamentar că ar fi fost recrutat de Securitate în 1973, în perioada în care era student la Institutul de Marină. Din dosar lipseşte angajamentul semnat de fostul președinte, iar CNSAS spune că dovada ar fi fost distrusă în 1979.

Conform documentelor depuse în instanță, o sursă, pe nume Petrov, ar fi dat informaţii despre doi studenţi. Petrov ar fi fost numele de cod al lui Băsescu. Petrov ar fi sesizat securităţii „aspecte operative” despre colegi.

Documentele invocate de CNSAS arată că Traian Băsescu ar fi fost folosit ca sursă de Securitate începând din 1972, chiar anul în care a devenit student. În 1976, când a terminat facultatea, el a fost preluat de Securitatea Constanța.

În 1979, dosarul lui a fost distrus, fără a fi microfilmat, când Băsescu s-a înscris în Partidul Comunist Român.

CNSAS arată că identitatea sursei Petrov, adică Traian Băsescu, este dovedită de faptul că numărul dosarului personal de Securitate se regăsește și pe notele informative olograf (scrise de mână) identificate în două dosare ale altor persoane urmărite de Securitate.

Mai mult, arată CNSAS, numele ofițerului de legătură din perioada colaborării cu organele de contrainformații militare este consemnat atât în Registrul jurnal pentru rețeaua informativă, cât și pe notele informative ale sursei Petrov, mai spune sura citată.

Fostul preşedinte a primit până acum de la CNSAS, începând de la începutul anilor 2000, cinci adeverinţe de necolaborare cu Securitatea.

author avatar
Emanuela-Andreea Pană