AcasăNewsTraian Basescu: Romania nu e intr-o situatie critica. Critica ne-o facem noi

Traian Basescu: Romania nu e intr-o situatie critica. Critica ne-o facem noi

Traian Basescu a vorbit vineri seara despre principalele motive ale scaderii economice pe care a inregistrat-o Romania in trimestrul III.  Motivele invocate de Traian Basescu au fost neutilizarea fondurilor europene, seceta din anul acesta, reducerea investitiilor si criza politica. Seful statului a mai spus ca „Romania nu e intr-o situatie critica. Critica ne-o facem noi”.

In  ceea ce priveste fondurile europene, presedintele a declarat ca  neutilizarea banilor de la Uniunea Europeana este principalul motiv al scaderii economice. ”Daca Romania ar  fi utilizat un milion de euro, astazi am fi discutat despre crestere economica, pentru ca banii ar fi mers in investitii. Am subliniat acest lucru pentru a sublinia importanta pe care o are pentru Romania ultilizarea fondurilor UE“, spus Basescu. Acesta a mai adaugat ca neutilizarea fondurilor europene este si o cauza politica: ” In realitate niciunii dintre guvernanti nu si-au facut treaba pana la capat“.

Al doilea motiv pentru care Romania a inregistrat o scadere economica este seceta. ”Seceta care nu a fost atata de dezastruasa cum a fost prezentata dar a afectat. Este o cauza obiectiva, dar am fi putut compensa prin accesarea de fonduri UE“, a spus presedintele.

Celelalte doua cauze sunt in opinia lui Traian Basescu  reducerea investiilor, atat cele din bugetul de stat cat si investiile straine. Criza politica a avut si ea un rol important in aceasta situatie  ”care a facut sa avem iesiri de capital mai mari decat ne-am fi dorit. Intrarile nete de capital sunt inca poziitive. Ingrijorator nu este faptul ca avem intrari nete, ci viteza de intrare a acestor intrari. Este un semnal de alarma pe care ii trag catre clasa politica“, a anuntat Traian Basescu.

Presedintele a vrut sa atraga atentia Guvernului in ceea ce priveste o decizie de actualitate pe care au luat-o membrii Executivului Ponta, si anume,  dorinta de a cumpara masini care sa nu depaseasca 18.000 de euro. ”Cred ca este o decizie neinspirata, dar este caracteristica guvernelor noastre.  Daca tot nu s-au cheltuit banii ar fi trebuit sa fie folosit la plata diverselor restante ale ministerelor“, a precizat acesta.

In opinia sefului statului, Romania are potential sa treaca de perioada de criza in care Europa se afunda. “Vreau sa intelegem foarte bine ca Romania nu e intr-o situatie critica. Critica ne-o facem noi. Suntem tara care si-a facut cel mai rapid restabilirea echilibrelor macro economice. Romania nu e nici in situatia Spaniei, Greciei, Portugaliei. Avem cu ce sa crestem, totul e ca guvernantii sa faca ceea ce trebuie. Ce imi este foarte clar este ca avem potential sa crestem si sa trecem cu relaxare de perioada de criza in care Europa se afunda

author avatar
Alina Stancu
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger