AcasăNewsLIVE TEXT Declaratii Traian Basescu: Este prima data in 8 ani cand...

LIVE TEXT Declaratii Traian Basescu: Este prima data in 8 ani cand sunt impiedicat sa-mi exercit atributiile constitutionale

Traian Basescu a afirmat, joi, in cadrul unei declaratii de presa, ca in cei opt ani de mandat de sef al statului este prima oara cand este „impiedicat sa-si exercite atributiile prezidentiale”,  ca Romania este „legitim prezenta la Consiliul European, dar nelegitim reprezentata”  si ca „este pentru prima data in perioada postdecembrista, in 22 de ani, cand un prim-ministru isi asuma prerogativele presedintelui fara sa aiba un mandat de la acesta”.

Ponta, de la Bruxelles: Am discutat cu Basescu. Ramasese ca ne vedem aici

Va prezentam mai jos principalele declaratii ale sefului stratului:

-Va marturisec ca nu este cea mai vesela zi din mandatele mele de presedinte al Romaniei, pentru ca e prima data in 8 ani de exercitare a functiei cand sunt impiedicat sa-mi exercit atributiunile constitutionale. De ce nu am plecat la Bruxelles, asa cum ma obliga Constitutia sa-mi reprezint statul si asa cum a precizat si Curtea Constituionala ieri? Nu vreau sa credeti ca ma plang, dar este o realitate, pana in prezent, in cei 8 ani de cand reprezint statul roman in Consilul European am reusit sa ne cream o buna reputatie.

-concluziile CE au reflectat intotdeauna interesele noastre. Aceste concluzii au devenit in multe situatii actiuni ale comisiei in favoarea Romaniei, s-au transpus in acte normative prin preluarea lor de catre Comisie si Parlamentul European.

aceasta reputatie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusa sub semnul intrebarii daca astazi la Bruxelles am fi mers doi delegati, ar fi fost o situatie stanjenitoare si cred ca intr-un moment in care nu numai UE asteapta foarte mult de la acest Consiliu, dar toata lumea e focusata pe acest Consiliu si o stanjenitoare disputa prim-ministru – presedinte la Bruxelles ar fi facut inconjurul UE si al lumii.

este pentru prima data in perioada postdecembrista, in 22 de ani, cand un prim-ministru isi asuma prerogativele presedintelui fara sa aiba un mandat de la acesta. As spune putin mai mult, o asumare nelegitima de mandat de reprezentare a statului.

-nu stiu daca domnul Florin Georgescu se afla la Bruxelles, ca sunt chestiuni economice, sau ministrul Economiei. Cert este ca Romania este legitim prezenta la CE, dar este nelegitim reprezenata in acest CE, atat prin prisma subiectelor care se discuta, dar in primul rand din viziune constitutionala

cred ca niciun parlamentar sau politician important nu are a se plange de modul cum Constitutia reflecta ordinea in stat, avand in vedere ca de doi ani cer Parlamentului revizuirea Constitutiei. Acest tip de probleme se pot rezolva prin revizuirea, nu prin incalcarea Constitutiei

de asemenea, am luat decizia de a nu merge la Bruxelles, ar fi fost o situatie stanjenitoare si pentru partenerii nostri europeni, sa arbitreze ei o disputa nationala. Am vazut astfel de dispute la alte state membre si stiu cat de rau erau etichetate astfel de evenimente si, personal, n-am vrut sa particip

agenda UE de astazi este mult mai subtila decat pare, aduceti-va aminte ca de mai bine de 1 an si jumatate – si probabil ca trebuie sa ma scuz ca mi-am arogat dreptul de a sustine ca am fost unul din liderii UE care am sustinut ca solutia pentru viitor e crearea Statele Unite ale Europei – documentul care se va discuta azi si nu va aparea in concluzii este despre cedare de suveranizate. E cel mai important subiect care nu e parte a concluziilor. Nu e asa intitulat – dar se va vorbi despre unificarea fiscalitatii, prioritizarea la nivel european a investitiilor, cresterea autoritatii Bancii Central Europene

– nu veti vedea scris in documente ceva despre suveranitate, dar se vor pune bazele discutiei despre o mai puternica integrare a statelor. Este posibil sa se lanseze in discutie si posibilitatea alegerii directe de catre cetarenii europene a unui lider al Uniunii.

Seful statului, declaratie la Cotroceni la 14.30

Seful statului va face o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, cu incepere la 14.30, a anuntat, joi, Administratia Prezidentiala. In comunicat nu s-au facut precizari cu privire la subiectul sau subiectele declaratiei de presa pe care o va sustine Traian Basescu, una dintre temele despre care multi se asteapta sa fie abordate fiind cea legata de prezenta sefului statului la Consiliul European.

Joi dimineata, premierul Victor Ponta a plecat la reuniunea de la Bruxelles, insotit de ministrul de Externe, Andrei Marga si de cel al Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, si ca aceasta atributie poate fi delegata de catre Traian Basescu, in mod expres, prim-ministrului. Dupa decizia Curtii Constitutionale, premierul Victor Ponta a declarat ca va merge, „evident”, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.

Urmariti LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu, pe national.ro!

 

author avatar
Cristina Stefan
826 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger