AcasăNewsTraian Basescu: Consiliul European a fost un succes

Traian Basescu: Consiliul European a fost un succes

Presedintele Traian Basescu a declarat ca ultimul Consiliu European a fost un succes, liderii europeni convenind asupra unor chestiuni foarte importante pentru Romania.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta luni seara, presedintele Traian Basescu a spus ca s-a inregistrat un succes la ultimul Consiliu European, obtinandu-se o suma clara in ceea ce priveste bugetul, dar si o cofinantare de 85%.

„Acolo au fost 27 de state care au rezolvat doua dispute formidabile ale Consiliului. Prima a fost reducerea bugetului. Unele solicitau reducerea cu 50 de miliarde, altele cu 100 si doua state foarte puternice care solicitau reducerea cu 200. In doua zile, s-a ajuns la o cifra care nu e nici 50, nici 200, este 100. Bugetul este de 993 de miliarde de euro. Am terminat Consiliul cu o cifra clara”, a declarat presedintele.

Din spusele lui Basescu, presiunea pusa pe bugetul de stat a fost diminuata. In propunerea lui Van Rompuy, cofinantarea UE era la nivel de 75%, in timp ce obiectivul Romaniei era de 85% . Acest prag a fost atins. In propunere, TVA-ul nu era eligibil. „Pentru noi, o povara de 24% era aproape insurmontabila, iar batalia noastra a fost ca TVA sa fie platibil din bani europeni. Aceasta masura obtinuta si cresterea cofinantarii insemana o salvare a cheltuielilor din bugetul de stat de 2,2 – 2,4 miliarde euro din bugetul national”, a mai precizat liderul statului.

 

author avatar
Andra Nesu
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger