AcasăNewsCapitanul vasului de croaziera Costa Concordia, esuat in Italia, a fost arestat...

Capitanul vasului de croaziera Costa Concordia, esuat in Italia, a fost arestat – VIDEO

(foto: captura Daily Mail)

UPDATE 4Capitanul vasului italian Costa Concordia a fost arestat sambata, anunta CNN. Francesco Schettino este acuzat de abandonarea navei (regulile navale presupun ca ultimul care paraseste puntea, in caz de dezastru, este capitanul, si asta dupa ce ia toate masurile necesare ca pasagerii si echipajul sa fie salvati-n.r.) si de omor prin imprudenta, a precizat un procuror din Grosetto, Italia. In cursul acestei zile, Schettino a fost audiat de catre anchetatorii din Porto Santo Stefano, care au vrut sa afle de la capitan cum s-a produs tragedia. Mai mult, oficialii italieni investigheaza motivele pentru care nava nu a emis un mesaj S.O.S, imediat ce s-a lovit de bancul de nisip.

Francesco Schettino a declarat ca vasul a lovit o zona pietroasa, care nu era prezenta pe harti si a negat speculatiile conform carora naviga periculos de aproape de tarm, titreaza Guardian. Mai mult, capitanul ar fi incercat sa indrepte vasul cat mai aproape de coasta (de vest a Italiei-n.r), pentru a facilita operatiunea de evacuare a pasagerilor. Totodata, unul dintre oficialii companiei Costa Crociere a negat informatia conform careia pachebotul s-ar fi abatut de la traseu si s-ar fi apropiat prea mult de tarm, dupa ce au existat voci care au sustinut ca vasul s-ar fi apropiat mai mult decat ar fi trebuit de uscat, conform news.yahoo.com.

UPDATE 3. Referindu-se la cauzele inca neelucidate ale naufragiului si mai ales la prezenta navei atat de aproape de coasta, un comandant al unui vas comercial, Giancarlo Fanni, a afirmat ca sunt mai multe cauze posibile: o defectiune a echipamentelor electronice, a carmei sau o eroare umana. Primarul localitatii la nivelul careia a naufragiat nava de croaziera Costa Concordia declara, anterior, ca se teme ca bilantul ar putea creste, deoarece operatiunile de evacuare a ultimilor pasageri si membri ai echipajului, aflati inca la bord, ar putea intampina dificultati, potrivit agentiei italiene ANSA.

UPDATE 2 – Potrivit informatiilor oferite de compania Costa Crociere, la bordul pachebotului se aflau 20 de turisti romani. Alti 50 de romani faceau parte din personalul de bord si servicii al navei, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, bilantul oficial al victimelor naufragiului vasului de croaziera Costa Concordia a fost revizuit. Initial, s-a anuntat ca ar fi vorba despre 8 morti, apoi numarul acestora a fost revizuit la trei, iar cel al ranitilor la circa 40, conform Mediafax.

UPDATE 1 – Circa 50 de romani se aflau la bordul navei de croaziera care a esuat, in cursul noptii trecute, in largul coastei de vest a Italiei. Niciun roman nu se afla pe lista persoanelor decedate, potrivit Ministerului Afacerilor de Externe (MAE), informeaza realitatea.net. „Din informatiile disponibile in acest moment, se confirma ca la bordul navei de croaziera se aflau si circa 50 de cetateni romani, care faceau parte din personalul de bord si servicii a navei. O parte dintre cetatenii romani salvati de navele care au intervenit la locul incidentului au fost transferati, impreuna cu alti pasageri, la bordul unui feribot, care se afla in drum spre portul Livorno”, se arata in comunicatul MAE.

Potrivit armatorului Costa Crociere, dintre cei 3.216 pasageri, 989 erau italieni, 569 erau germani, 462 francezi, 177 spanioli, 129 americani, 127 croati, 108 rusi, 74 austrieci, 60 elvetieni, 46 brazilieni si 46 japonezi. La bordul navei erau si 42 de olandezi, 33 de ucraineni, 30 sud-coreeni, 20 de romani, 26 din Hong Kong, 25 de britanici, 21 de australieni, 17 argentinieni, 13 taiwanezi, 12 canadieni, 12 chinezi, 11 portughezi, 10 columbieni, 10 chilieni si 9 turci.De asemenea, printre pasageri erau opt belgieni, opt israelieni, noua kazahi, opt peruani, opt polonezi, sase moldoveni, sase nepalezi, cinci suedezi, cinci venezuelani, patru danezi, patru dominicani, patru sarbi, patru sud-africani, trei olandezi, trei belarusi, trei greci, trei unguri, trei iranieni, trei irlandezi si trei macedoneni, informeaza Mediafax.

***

Operatiune dramatica de salvare pe coasta de vest a Italiei, in apropiere de Insula Giglio, in cursul noptii trecute. Vasul de croaziera Costa Concordia, avand la bord 4.200 de pasageri si membri ai echipajului, a lovit un banc de nisip. Cel putin opt oameni au murit, alti 30 au fost raniti si mai multi sunt dati disparuti. Unii dintre pasagerii salvati spun ca s-au simtit ca in filmul lui James Cameron. Mai mult, accidentul a avut loc chiar in anul in care se implineste un secol de la tragedia Titanicului

(foto: captura Daily Mail)

Vasul Costa Concordia, care plecase vineri intr-o croaziera de sapte zile pe Mediterana, a naufragiat in cursul serii, dupa ce a lovit un banc de nisip in apropiere de Insula Giglio. O mare parte dintre cei 3.200 de pasageri si 1.000 de membri ai echipajului erau italieni, dar pe vas se imbarcasera si straini – germani sau francezi, potrivit presei italiene. In momentul in care au observat ca vaporul se inclina, multi dintre pasageri au sarit in apa, incercand sa se salveze. Unul dintre cei aflati la bord, un barbat in varsta de 65 de ani, a murit in urma unui atac de cord, provocat de contactul cu apa foarte rece. Pana la aceasta ora, bilantul vehiculat de presa italiana indica opt morti, 30 de raniti simai multi disparuti.

Operatiune de salvare cu barci si elicoptere

(foto: captura Daily Mail)

In cadrul operatiunii de salvare au fost folosite, pe langa barci, si cateva elicoptere, in incercarea de a aduce la tarm, cat mai repede si in deplina in siguranta, pasagerii de pe parchebot.

Potrivit Daily Mail, vasul a inceput sa aiba probleme cu sistemul de electricitate la doua ore de la plecarea din port. Incidentul care a semanat panica in randul miilor de oameni aflati la bord s-a produs la ora cinei, dupa ce Costa Concordia a lovit un banc de nisip. Dupa ce a luat apa printr-o spartura produsa in momentul in care s-a lovit de portiunea cu depuneri de nisip, vasul s-a inclinat periculos de mult, existand riscul sa se scufunde. „Catre ora 20.00 (22.00, ora Romaniei-n.r.), Costa Concordia, cu o lungime de 290 de metri, a inceput sa ia apa la bord si s-a aplecat pe o parte, intr-un unghi de 20 de grade”, se arata intr-un comunicat al Pazei de Coasta din Italia.

Operatiunea de salvare a durat ore intregi. Pasagerii recuperati au fost transportati pe Insula Giglio, unde au fost cazati in hoteluri, in cateva scoli si intr-o biserica, oamenii fiind consultati de echipele medicale pregatite sa le acorde ajutor. Pana la aceasta ora nu sunt cunoscute cauzele producerii incidentului, conform CNN.

[youtube]Gnw2kYobNd0[/youtube]

„A fost ca in Titanic”

Una dintre femeile care se afla la bordul pachebotului, in momentul naufragiului povesteste: „A fost ceva desprins din „Titanic„. Ne-am dat seama imediat ca vasul a lovit ceva si ca nu e vorba de o cadere de tensiune”, a povestit Mara Parmegiani, citata de Daily Mail.

La randul sau, Luciano Castro, jurnalist italian, a povestit presei locale cum s-a simtit impactul in interiorul vasului de croaziera. „Eram la cina si dintr-odata luminile s-au stins. A parut ca vasul a lovit ceva si apoi am auzit mai multe bubuituri si toate lucrurile au ajuns pe podea. Capitanul a venit la noi si ne-a spus ca sunt probleme la sistemul electric, dar a parut ciudat ca vasul a inceput aproape imediat sa se incline. Paharele au picat de pe masa. Apoi ni s-a spus sa ne punem vestele de salvare si sa mergem la barcile de salvare, ca masura de precautie. La bord s-a iscat panica si se vedea asta, in special pe fetele celor cu copii”, a povestit Castro.

100 de ani de la tragedia Titanicului

In aprilie 2012 se implinesc 100 de ani de la tragedia Titanicului. Vasul, la vremea aceea cel mai mare pachebot din lume, a plecat in calatoria inaugurala, pe 10 aprilie 1912, din Southampton, Anglia. Urma sa ajunga la New York, insa, la trei zile de la plecare, s-a ciocnit de un aisberg si s-a scufundat, cateva ore mai tarziu. Vasul avea la bord 2.227 de oameni, 1517 dintre acestia pierzandu-si viata. Pachebotul avea barci de salvare doar pentru 1178 de persoane. In 1997 a avut loc premiera filmului cu acelasi nume, regizat de James Cameron, si inspirat de drama scufundarii Titanicului.  Pelicula i-a avut in rolurile principale pe Leonardo DiCaprio si Kate Winslet si a primit nu mai putin de 11 premii Oscar.

[youtube]xzIMtLK3ea8[/youtube]

[youtube]rEIYuiljH3s[/youtube]

author avatar
Cristina Stefan
6.931 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger