AcasăTraditii si obiceiuri: Sfanta Cuvioasa Parascheva, praznuita luni, 14 octombrie

Traditii si obiceiuri: Sfanta Cuvioasa Parascheva, praznuita luni, 14 octombrie

Sfanta Cuvioasa Parascheva, traditii si obiceiuri, 14 octombrie. Crestinii ortodocsi o pomenesc luni, 14 octombrie, pe Sfanta Parascheva, facatoare de minuni, ale carei moaste se afla la Iasi, din anul 1641.

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul XI-lea, in apropiere de Constantinopol (azi Instanbul). Se spune ca, pe vremea cand avea doar zece ani, a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului “Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”. Aceste cuvinte au determinat-o sa-si daruiasca hainele oamenilor nevoiasi. Timp de cinci ani a stat la Manastirea Maicii Domnului, dupa care i s-a aratat in vis un inger care i-a spus ca trebuie sa se intoarca la locurile parintesti.

Acolo a murit la varsta de 27 de ani. A fost ingropata ca o straina, departe de sat, pentru ca nimeni nu mai recunoscuse in ea fata frumoasa de odinioara. Dupa cativa ani, Cuvioasa Parascheva i s-a aratat in vis unui marinar, care ingropase langa ramasitele sale pe cele ale unui al marinar si i-a cerut sa ia trupul ei si sa-l aseze la loc de cinste. In anul 1641, moastele Sfintei Parascheva au ajuns la Iasi, scrie CrestinOrtodox.ro.

In aceasta sfanta zi, crestinii fac pomeni pentru oamenii care au murit fara lumanare sau au fost ingropati fara preot. Pe data de 14 octombrie, nu este bine sa se faca treburi prin gospodarie. Nu se matura pentru ca exista riscul bolilor la ochi si durerilor de cap sau aparitiei negilor la mana.

Potrivit traditiei, de Sfanta Parasacheva, nu se mananca nuci, castraveti si nici poame in forma de cruce. Este bine ca oamenii sa dea de pomana celor nevoiasi must, vin nou, paine sau lipie.

Se spune ca femeile insarcinate ar trebui sa dea bucate copiilor saraci. Cele care urmeaza sa devina mamici vor fi ocrotite la nastere, iar aducerea pe lume a bebelusilor va fi una usoara. Femeile care nu pot avea copii trebuie sa se roage in aceasta zi la Sfanta Parascheva.

Tot pe 14 octombrie se fac previziuni ale vremii tinand cont de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta, ciobanii cred ca iarna care va veni va fi una lunga, grea si geroasa. Daca in schimb oile dorm risipite, iata un semn ca iarna care va veni va fi blanda.

author avatar
Anca Murgoci