AcasăNewsTraditii si obiceiuri de MUCENICI (9 martie)

Traditii si obiceiuri de MUCENICI (9 martie)

(foto: reteteinimagini.com)

Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia sunt pomeniti, an de an, pe 9 martie. In popor se respecta cateva traditii si obiceiuri.

(foto: reteteinimagini.com)

Credinciosii merg sambata dimineata la biserica, pentru a lua parte la slujba de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia, care au indurat chinuri cumplite si au sfarsit aparandu-si credinta in Hristos.

Conform traditiei, oamenii au avut grija din timp sa-si curete gospodariile si sa se pregateasca cum se cuvine pentru marea sarbatoare. Femeile intra in bucatarie, cu o zi inainte, si fac „mucenicii” sau „macinicii”, preparati in forma de „opt”, din care duc si la biserica, pentru a fi sfintiti.

Daca in zona Munteniei si a Dobrogei se obisnuieste ca mucenicii sa se fiarba in apa cu zahar, scortisoara si nuca, in Moldova acestia se prepara din aluat de cozonac. Se coc unsi cu miere si presarati cu bucati de nuca.

In timp ce femeile gatesc, sotii lor „se cinstesc”. In popor se spune ca in aceasta zi barbatii trebuie sa bea 40 sau 44 de pahare cu vin. Unii oameni cred ca doar astfel vor avea energie pentru a face fata muncilor campului, odata cu venirea primaverii si inceperea unui nou an agricol.

De asemenea, traditia spune ca daca vremea va fi frumoasa in ziua de Mucenici, e semn de o primavara buna.

1.607 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger