AcasăNewsTradiții și obiceiuri de Moș Nicolae/Cine a fost Sfântul ocrotitor al copiilor

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae/Cine a fost Sfântul ocrotitor al copiilor

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae/Cine a fost Sfântul ocrotitor al copiilorTradiții și obiceiuri de Moș Nicolae/Cine a fost Sfântul ocrotitor al copiilor (sursa foto: romaniatv.net)

Prima zi a acestei săptămâni aduce o mare sărbătoare în rândul credincioșilor ortodocși. Încă din ajunul acestei sărbători, copiii, dar nu numai își curăță ghetuțele și le așază frumos la ușă, în așteptarea darurilor pe care le lasă Moș Nicolae.

Pe 6 decembrie este cinstit Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei. O sărbătoare marcată cu roșu în calendarul ortodox și o zi în care credințioșii care țin postul Crăciunului au dezlegare la pește.

Sfântul Nicolae este cunoscut drept ocrotitor ai celor acuzați pe nedrept, dar și al călătorilor, al comercianților și, în mod special, al copiilor. De altfel, copiii sunt printre cei mai nerăbdători când vine vorba de ziua în care este sărbătorit Sfântul Nicolae, fiind asociat zilei în care lor în mod special li se aduc daruri.

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în Patara, din părinți credincioși și avuți. Se spune că după moartea părinților săi, Nicolae și-a împărțit întreaga avere săracilor, devenind ocrotitor al bătrânilor și ajutător al persoanelor sărace. În dreptul numelui său stă o faptă de binefacere îndreptată către trei surori, „pe care tatăl acestora dorea să le dea spre viața de necinste, din cauza saraciei”, dar cărora Sfântul Nicolae „le dăruiește o sumă însemnată de bani și le ferește de căderea în desfrânare”, conform creștinortodox.ro.

sursa foto: crestin-ortodox.ro

Pornind spre a se închina la Sfintele Locuri, în timpul călătoriei pe mare s-a iscat o furtună teribilă, iar cei aflați pe corabie s-au temut că vor sfârși. Se pune că în urma rugăciunilor Sfântului, vântul s-a potolit, iar marea s-a liniștit. De altfel, conform tradiției, Sfântul Nicolae este și ocrotitorul marinarilor și a celor care călătoresc.

Tradiții și obiceiuri

În seara din ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, există obiceiul ca micuții, dar nu doar copiii să-și curețe încălțările și să le pună la ușă, în speranța că Moș Nicolae va aduce daruri – dulciuri, jucării și fructe. Nu doar cei mici îl așteaptă pe Moș Nicolae să aducă daruri în ghetuțe și cizme. Se spune că în cazul în care copiii nu sunt cuminți în timpul anului, există posibilitatea ca Moșul să le lase, simbolic, în ghetuțe și o nuielușă.

În popor există credința că de Sfântul Nicolae începe, cu adevărat, iarna. Se spune că în această zi Moșul își scutură barba sură și astfel începe să ningă.

Le urăm și noi „La mulți ani” celor care poartă numele Sfântului Nicolae!

102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger