AcasăNewsTraditii si obiceiuri de Ignat

Traditii si obiceiuri de Ignat

(foto:dli.ro)

Sarbatoarea din 20 decembrie  este cunoscuta in popor drept Ignatul porcilor sau Inatoarea.

(foto:dli.ro)

Se spune ca in noaptea de Ignat porcii viseaza ca vor fi taiati si de acum incolo nu mai mannaca si nu se mai ingrasa.

In majoritatea zonelor din tara, porcii sunt taiati in aceasta zi. La taiere nu trebuie sa asiste cei milosi, deoarece porcul moare mai greu, iar carnea lui nu va mai fi buna. Cel care injunghie animalul nu trebuie sa stranga din dinti ca sa nu iasa carnea  tare si sa fiarba greu.

In credinta populara, se considera ca untura de la porcul negru e buna pentru sanatatea oilor.
Sangele porcului amestecat cu mei era lasat sa se usuce, iar apoi era folosit pentru a-i afuma pe copiii care se speriau sau aveau guturai. Se dadea foc la parul de porc si se afumau copiii cand erau deochiati.

De asemenea, se mai spune ca barbatii pot vedea daca nevestele lor vor naste fete sau baieti, dupa cum arata o bucata de carne asezata in osanza. Daca in inima porcului este mult sange inchegat, stapanul va avea noroc de multi bani.

Splina porcului dezvaluie durata iernii. Daca aceasta este groasa in capat, e semn de iarna grea, daca este subtire, va fi iarna fara zapada, iar anul nou nu va fi imbelsugat.

„Ca reprezentare mitica, Ignatul reuneste mai multe atribute, el este un spirit al belsugului si un vestitor al sarbatorii mari care urmeaza, figura sa fiind probabil contopita cu o divinitatea precrestina solara. De altfel aceasta legatura este sugerata si de semantica numelui (ignis = foc) si cu practicile care au loc in aceasta zi: sacrificiul animalului si trecerea acestuia prin foc”, a explicat etnologul Ania Moldoveanu, potrivit rtv.net.

author avatar
Andra Nesu
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger