AcasăNewsTraditii de Vinerea Mare ale romanilor crestin-ortodocsi inaintea Pastelui

Traditii de Vinerea Mare ale romanilor crestin-ortodocsi inaintea Pastelui

Traditia crestin-ortodoxa spune ca in Vinerea Mare credinciosii trebuie sa tina post negru pentru a reaminti jertfa Mantuitorului Iisus, in biserici nu se mai tine Sfanta Liturghie, iar pana seara enoriasii pot trece pe sub „Sfantul Aer”.

Tot in vinerea din Saptamana Patimilor, numita si Vinerea Seaca, potrivit traditiilor locale, oamenii trebuie sa faca baie inainte de rasaritul soarelui, pentru a nu se imbolnavi in restul anului. Batranii de la sate cred ca persoana care in Vinerea Seaca se cufunda de trei ori in apa rece va fi sanatoasa tot anul.

Femeile spun si ele in aceasta zi descantece de boli: „asa cum este Vinerea Seaca, asa sa sece si bolile”. Totodata, se spune ca persoana care posteste in Vinerea Mare nu va mai suferi de dureri de cap si va sti ca va muri cu trei zile inainte. Traditiile mai spun ca, daca ploua in Vinerea Seaca, va fi un an roditor, iar, in caz contrar, va fi unul secetos si neroditor.

In ceea ce priveste pregatirile pentru Paste, traditia locala spune ca in aceasta zi incep primele pregatiri pentru mancarurile pascale. Dupa ce se intorc de la biserica, femeile se apuca de framantatul cozonacilor si se coace pasca. In timp ce aluatul sta la dospit, barbatii si copiii incep vopsirea si incondeierea oualor, acestea reprezentand in cultura populara simbolul vietii si al continuitatii.

Batranii spun si ei ca aceste incondeieri reprezinta drumul intortocheat pe care il strabate omul pentru a ajunge in Rai. Credinta potrivit careia ouale de Paste trebuie sa fie doar de culoare rosie, dupa culoare sangelui, nu este sustinuta de unii etnografi care cred ca nu este importanta culoarea, ci oul in sine.

Tot in aceasta zi, se fac primele pregatiri pentru carnea de miel, care simbolizeaza sacrificiul Mantuitorului. Seara, credinciosii se duc la „Aer” si asista la ultima Denie din acest post.

author avatar
Ciprian Purice
944 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger