AcasăNewsTraditii de Sfantul Andrei

Traditii de Sfantul Andrei

(foto: crestinortodox.ro)

In noaptea de Sfantul Andrei fetele isi viseaza ursitul, iar strigoii ies pe pamant sa sperie oamenii.

(foto: crestinortodox.ro)

Sarbatoarea se tine macar pana la pranz, dupa care se pot face unele treburi prin casa, dar nu se munceste la camp, nu se coase, si mai ales, nu se imprumuta nimic din casa. Se spune ca cel care imprumuta se va imbolnavi si ii va merge rau tot anul.

Bocetul Andreiului

Bocetul Andreiului este un obicei atestat la romanii din Transnistria. Dupa confectionarea unei papusi din carpe, numita Andreiu, substitut al anului vechi, fetele o asezau pe pat ca pe un mort si o jeleau. Tot atunci avea loc si jertfirea rituala a animalului care personifica divinitatea, specifica oricarui inceput de an. La cei vechi, moartea si renasterea divinitatii adorate si deci a timpului anual cu care aceasta se confunda, era substituita de un sacrificiu sacru (pom, animal, pasare, om si chiar a unui obiect insufletit simbolic).

Noaptea strigoilor

(foto: 9am.ro)

Noaptea Strigoilor este o noapte de spaima, intrucat spiritele mortilor ies din morminte si, impreuna cu strigoii vii. De aceea, oamenii mananca usturoi in aceasta seara, se ung pe corp cu usturoi, ung cercevelele ferestrelor, pe unde strigoii ar putea sa intre sau sa se uite in casa, facandu-se semnul crucii si tot astfel urmeaza si la usa si horn, pe unde strigoii pot intra si iesi din casa. In Moldova, tinerii organizau adevarate petreceri, asemanatoare cu Revelionul in noaptea aceasta. Ele erau denumite si „Pazitul Usturoiului”.  Potrivit traditiei, fetele aduceau cate trei capatani de usturoi, le puneau intr-o covata pentru a fi pazite de o batrana la lumina lumanarii. Tinerii stateau in casa se distrau, cantau, jucau, beau, mancau, glumeau, ca la un adevarat revelion. A doua zi dimineata, tinerii ieseau in curtea casei unde covata cu usturoi era jucata in mijlocul horei de un flacau. Se impartea usturoiul si, in mare veselie, se intorceau pe la casele lor. Incepea un nou an. Usturoiul privegheat se pastra ca ceva sfant, la icoana, si se folosea ca leac pentru vindecarea bolilor, pentru prinderea farmecelor si descantecelor.

Aflarea ursitei

(maramures.transilvania-tv.ro)

Tot de Sfantul Andrei era si noaptea de aflare a ursitei, adica a viitorului sot. Fata de maritat prepara o „Turtuca de Andrei”, turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urma sa o ceara de nevasta in cursul anului. Alte fete, dupa ce soseau acasa de la Pazitul Usturoiului, semanau cate un catel de usturoi privegheat intr-un cocolos de aluat. Dupa modul cum incoltea si crestea usturoiul semanat, se faceau anumite pronosticuri matrimoniale. Tot pentru a-si afla ursitul, fete puneau sub perna busuioc sau 41 de boabe de grau, dupa care rosteau o rugaciune.

Acte de divinatie

Spiritele mortilor care misunau pretutindeni la Sfantul Andrei favorizau actele de divinatie. Practicile de divinatie erau facute in cea mai mare parte de fete, la fantana, la cotetul porcului, la gardul si poarta gospodariei, la masa incarcata cu usturoi si aveau acelasi scop: aflarea ursitului, a calitatilor lui (tanar, batran, frumos – urat, bogat – sarac).

Covasa. Bautura rituala

Prin Colinele Tutovei, la Ovidenie asa cum mai era denumita sarbatoarea Sfantului Andrei, se prepara din malai si faina, uneori numai din malai de porumb sau de mei, o bautura fermentata numita covasa. Covasa se punea prin strachini sau oale si se impartea prin vecini pentru ca vacile sa fie laptoase, iar laptele sa fie smantanos.

Rodnicia anului

(foto: actualitati.net)

Tot in noaptea precedenta Ovideniei, batranii care nu stiau carte, dar citeau in stele priveau pe cer si puteau spune ce avea sa aduca anul urmator. Un alt obicei, care mai e pastrat si astazi, este acela cu semanatul a cateva boabe de grau intr-un vas de pamant ars. In functie de cum incolteste graul, asa vor fi si recoltele din anul urmator.

author avatar
Andra Nesu
492 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger