Cauta

Totul despre asigurarea obligatorie a locuintei

Noile prevederi privind asigurarea obligatorie a locuintei prevad o serie de obligatii pentru proprietari.  Cei care nu-si asigura casele nu vor primi niciun ban de la bugetul de stat in caz de distrugeri provocate de cutremur, inundatii sau alunecari de teren.

Proprietarii caselor construite in zone interzise zone inundabile de exemplu nu vor fi despagubiti

Potrivit AvocatNet, tipurile de locuinte pentru care se incheie asigurari obligatorii sunt urmatoarele:

– tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;

– tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Precizari in cazul asigurarilor facultative

Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie pe o perioada de 12 luni. Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultative au obligatia de a incheia contracte de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii  contractelor de asigurare facultativa. Incepand cu 1 septembrie 2012, societatile de asigurare vor putea incheia asigurari facultative pentru locuinte pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare  obligatorie a locuintelor, dar numai pentru sumele asigurate care depasesc sumele asigurate obligatoriu .

Costuri

Prima de asigurare se plateste integral si anticipat cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea valabilitatii politei de asigurare impotriva dezastrelor (PAD)si costa:

a) 20 euro/an pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip A;

b) 10 euro/an pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip B.

Ce riscuri sunt acoperite

Asigurarea acopera riscul de cutremur, alunecari de teren si inundatii ca fenomene naturale. De asemenea, se acopera si daunele provocate locuintelor de incendii sau explozii ca urmare a  producerii unui cutremur ori unei alunecari de teren.

Restrictii

Asiguratorii nu acorda despagubiri pentru:

– locuinte construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice;

– prabusirea cladirilor exclusiv ca urmare a defectelor de constructie.

Atentie! Nu vor fi despagubiti asiguratii care vor proceda la construirea, largirea sau modificarea locuintelor fara autorizatie de construire, afectand structura de rezistenta a locuintelor si favorizand expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu.  De asemenea, persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit legii, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.

Ultimele stiri

  • Călin Georgescu, întâmpinat de susținători la semnarea controlului judiciar: „Foarte curând, puterea colonială franceză va părăsi România” – VIDEO
  • Sluga Nicușor Dan ne bagă în război cu Rusia!
  • Aviația și ușa lui Păcală!
  • PNL lovește în femei și tineri: un partid de bătrâni care calcă în picioare viitorul României
  • S-a aflat! Ce atribuții vor avea cei CINCI vicepremieri din Guvernul Bolojan
  • ANUNȚ DE PRESĂ. EXTINDEREA INFRASTRUCTURII EDUCAȚIONALE PENTRU ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.190 COD SMIS: 318730
  • SUA au sistat livrările anumitor tipuri de arme către Ucraina/Decizia, luată „pentru a pune interesele Americii pe primul loc”
  • Comunicat de presă Aviația Utilitară București SA
  • A fost cutremur în România, miercuri dimineață/Magnitudinea seismului din 2 iulie
  • A murit Mihai Leu. Mesajul emoționant al soției campionului: „Ai plecat, iubirea mea, dar nu și din inima mea”
  • Exit mobile version