AcasăNewsTot mai nepopular printre ruși, Putin făgăduiește să le îmbunătățească traiul

Tot mai nepopular printre ruși, Putin făgăduiește să le îmbunătățească traiul

Președintele Putin, care se confruntă cu o nemulţumire tot mai puternică a ruşilor, a recunoscut joi că nivelul de trai al populaţiei s-a degradat în ultimii ani şi a promis să remedieze acest lucru, într-o emisiune TV, scrie Reuters.

Vladimir Putin președintele Rusiei Sursa foto Twitter

Vladimir Putin, aflat constant la putere ca preşedinte sau prim-ministru din 1999, a fost reales printr-o victorie categorică în 2018, însă popularitatea sa a scăzut semnificativ din cauza unei reforme privind pensiile. Guvernul a luat decizia nepopulară de a ridica vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru bărbaţi şi de la 55 la 60 de ani pentru femei, iar popularitatea președintelui a avut de suferit, scăzând de la 90% în 2015 la 64% în 2019.

În sesiunea  anuală televizată de întrebări şi răspunsuri în direct, Putin a recunoscut că nivelul de trai scăzut, salariile mici, sistemul de sănătate precar şi îngrijorările privind depozitarea deşeurilor sunt cele mai importante probleme ale Rusiei, după ce o persoană care a sunat din regiunea Samara a povestit cât de greu este să întreţii o familie cu doar 10.000 de ruble (140 de euro) pe lună. „Când va deveni viaţa mai bună?”, a întrebat acesta. „Este adevărat că veniturile au scăzut în ultimii ani. Cea mai mare scădere a avut loc în 2016, dar acum veniturile au început să îşi revină”, a răspuns Putin, învinuind volatilitatea din trecut a pieţei de energie. Iar „Proiectele Naționale”, un nou program major de cheltuieli publice, va ridica nivelul de trai, a mai promis el. „Rezultatele ar trebui să se simtă în acest an şi în următorul”.

Fostul ministru al Finanţelor din Federația Rusă, Alesei Kudrin, a declarat săptămâna trecută că este îngrijorat de riscul unei „explozii sociale” dacă nivelul sărăciei nu va scădea. Proteste deja au izbucnit în mai multe orașe, în urma planurilor de a deschide facilităţi de evacuare a deşeurilor în apropiere de zone populate. În plus, cunoscutul caz al jurnalistului Ivan Golunov, arestat şi acuzat de trafic de droguri şi ulterior eliberat, a generat noi proteste la Moscova în această lună.

Putin, al cărui mandat se va încheia în 2024, nu are niciun rival semnificativ pe scena politică în ciuda indiciilor privind nemulţumirea poporului rus.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
175 afisari

3 COMENTARII

  1. Romania are productii record in lume de rapita de grau de porumb si floarea soarelui deci si de ulei dar si energie electrica. Rusia ar putea beneficia de astea daca si-ar imbunatati diplomatia si – ar infrana ostilitatea si hegemonia țarica. Cer politicienilor romani sa vada din Rusia nu un potential dusman ci o vasta tara ce ne poate aduce prosperitate daca stii cum sa-i vezi si cum sa tratezi.

  2. Fermierul francez facut muci se intreaba-de ce ei au mai mult la hectar ca noi ce mananca fermierul roman si ce caca de produc atat se intreaba fermierul franc de unde atat ingrasamant?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger