Un studiu realizat pe 12 țări de pe trei continente de către rețeaua de investiții sociale eToro relevă faptul că familiile din Germania se confruntă cu cea mai scumpă cină de Crăciun din acest an iar la polul opus se află românii.
Studiul analizează însă doar prețurile alimentelor tradiționale de pe masa de sărbători și nu ia în calcul și veniturile cetățenilor.
Românii au cea mai ieftină masă de Crăciun
Astfel, eToro a analizat prețurile supermarketurilor locale din bucătăria tradițională de Crăciun și a constatat că o masă festivă tipic germană de gâscă friptă și garnituri, inclusiv slănină, mere și ceapă, va costa 66,70 euro pentru a hrăni o familie de patru membri; aceștia vor trebui să scoată din buzunar, pentru doar 3 kg de piept de gâscă aproape 57 euro – menționează business-review.eu.
La polul opus, o sărbătoare tipic românească de Crăciun cu sarmale (carne de porc și carne tocată de vită) cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obișnuite – inclusiv smântână și ardei iute și cozonac de casă, ar costa o familie de patru membri doar 26 euro.
Cât scot din buzunar alții pentru masa de Crăciun
Potrivit studiului citat, în timp ce familiile germane au cea mai scumpă cină de Crăciun, alte câteva naţiuni au costuri la fel de ridicate: familiile spaniole, de exemplu, vor plăti anul acesta 60,90 de euro pentru a mânca cina clasică de Crăciun, care include curcan cu mere, stafide şi ceapă, arată sursa citată.
Excepţie face Marea Britanie, unde costurile cu curcanul sunt semnificativ mai mici: pentru a se bucura de o cină tradiţională de Crăciun britanică, cu curcan şi garnituri clasice, familiile vor trebui să plătească 32,48 de euro.
„Familiile din întreaga lume resimt impactul preţurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflaţia deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun.
Datele privind preţurile arată, de asemenea, că multe dintre presiunile inflaţioniste sunt locale, existând diferenţe mari de costuri între ţări, unele dintre ele fiind chiar învecinate.
Un lucru cert este că mâncărurile tradiţionale din carne de pasăre – fie că este vorba de gâscă sau curcan – cresc costul cinei de Crăciun, preţurile resimţind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de gripa aviară. S-ar putea ca acest lucru să stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun”, a afirmat Ben Laidler, strategul pieţelor globale la eToro.
Clasamentul celor mai scumpe mese de Crăciun
1 Germania – Gâscă şi garnituri – 66,70 euro
2 Spania – Curcan şi garnituri – 60,90 euro
3 Italia – Tortellini în supă – 47,68 euro
4 Olanda – Ruladă de porc – 45,12 euro
5 SUA – Curcan şi garnituri – 44,31 euro
6 Franţa – Curcan şi garnituri – 41,06 euro
7 Australia – Grătar – 34,80 euro
8 Danemarca – Friptură de porc – 34,34 euro
9 Marea Britanie – Curcan şi garnituri – 32,48 euro
10 Polonia – Colţunaşi cu varză murată şi ciuperci cu borş – 30,39 euro
11 Norvegia – Friptură de porc – 26,80 euro
12 Romania – Sarmale cu mămăligă şi cozonac – 25,87 euro