AcasăNewsTony Blair: "Desi criza economica umbreste totul, Europa unita a fost un...

Tony Blair: „Desi criza economica umbreste totul, Europa unita a fost un factor pozitiv”

Fostul premier britanic Tony Blair a vorbit, luni, intr-o prelegere sustinuta la Bucuresti, despre importanta unei Europe unite ca sursa de putere, el apreciind ca vor fi necesare masuri grele si ca niciodata sarcina de lider politic nu a fost mai dificila decat este in prezent.

„Desi criza economica umbreste totul, Europa unita a fost un factor pozitiv”, a spus Blair, amintind ca in trecut au fost decenii de dezbinare uitate acum prea usor.

„Dar aceasta criza ne forteaza sa ne gandim la ratiunea de a fi a Europei. Pentru tatal meu, aceasta era pacea. Astazi insa este puterea, este modul in care tari ca Romania si Marea Britanie se aduna laolalta si coopereaza”, a adaugat fostul premier.

Tony Blair a mentionat avantul economic, tehnologic si demografic inregistrat de state din Asia.

El a mai spus ca exista in Occident opinia impartasita ca secolul al XX-lea a apartinut Europei. „Dar intrebarea este: Secolul al XXI-lea va apartine altcuiva? Raspunsul depinde de dezbaterea privind Europa”, a apreciat Blair.

El a apreciat ca exista doua provocari pentru Europa la ora actuala: moneda unica si ideea de apartenenta la UE, ca sursa de putere.

In ceea ce priveste moneda unica, Tony Blair a spus ca sunt necesare demersuri pe termen scurt, dar si pe termen lung. „Pe termen scurt, trebuie ca toata Uniunea Europeana sa stea in spatele monedei, unita (…) si sa se concentreze pe crestere fara de care viitorul Europei va fi foarte greu”, a spus el.

Tony Blair a apreciat ca „pe termen lung este necesara o reforma fundamentala a modului de functionare a sistemului social”. „Aceste reforme pe termen lung sunt esentiale”, a spus el.

„Daca am decis ca ratiunea de a fi este mai mult puterea decat pacea, trebuie sa ne concentram mai mult pe lucrurile care dau putere si bine populatiei noastre”, a mai comentat fostul premier, mentionand ca exemplu piata unica, dar si educatia, pe care a catalogat-o drept „o mare provocare”.

El a tinut sa sublinieze ca atunci cand pune in opozitie puterea si pacea, nu inseamna ca de fapt acorda mai putina atentie celei din urma valori. „Cand vorbesc de putere in opozitie cu pacea, unii imi spun ca nu acord de fapt atentie acestui subiect. Nicidecum. Dar este putin probabil (…) ca problema Europei sa fie legata de pace. Iar ideea mea este sa fim impreuna, pentru ca de fapt asta ne ajuta sa fim actori-cheie, influenti, puternici”, a spus Blair.

Fostul premier s-a declarat convins ca drumul de urmat pentru ca valorile europene precum libertatea, democratia, sentimentul de justete sa ramana puternice este Europa. „Dar trebuie o Europa ca intreg, suficient de hotarata, suficient de puternica, suficient de unita. Trebuie luate decizii grele pe termen scurt si lung.

Niciodata nu a fost mai greu sa fii lider politic, dar niciodata nu a fost mai multa nevoie decat acum de leadership politic”, a mai spus Blair in finalul prelegerii sale.

Fostul premier a sustinut o prelegere si a raspuns catorva intrebari adresate de analistul Emil Hurezeanu la conferinta cu tema „The Future of Europe in the New Global Order”.

El a spus ca banii primiti vor fi donati fundatiilor sale – una privind Africa, iar cealalta avand ca tema libertatea religioasa.

La eveniment au participat numerosi oficiali, printre care fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostii premieri Petre Roman, Victor Ciorbea si Calin Popescu Tariceanu, liderii opozitiei Victor Ponta si Daniel Constantin, parlamentari si reprezentanti ai mediului academic, dar si ai corpului diplomatic.

author avatar
Ciprian Purice
181 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger