AcasăNewsTony Blair cere un presedinte al Europei

Tony Blair cere un presedinte al Europei

Intr-o vreme, Tony Blair era privit ca favorit pentru fotoliul prezidential al Europei si inca mai spera

Fostul premier britanic cere vehement sa se creeze presedintia Europei, astfel ca interesele Batranului Continent sa fie reprezentate cum se cuvine. Numai un presedinte al intregii Europe, crede Blair, va avea puterea sa exprime interesele continentale in fata marilor puteri ale lumii.

Intr-o vreme, Tony Blair era privit ca favorit pentru fotoliul prezidential al Europei si inca mai spera

Presedintii de tari, oricat ar fi ei tantosi, nu vor avea „audienta” la scara globala. Totusi, unii dintre acesti presedinti au suficienta putere sa se opuna acestui plan care bantuie prin Europa de prin 2009. Pe atunci, Tony Blair era favorit sa ocupe fotoliul prezidential al UE. Sustinatorul sau aprig era liderul francez Nicolas Sarkozy, care-l considera pe Blair singurul om capabil sa prezinte Europa in fata lumii. Angela Merkel l-a sanctionat insa pentru implicarea in razboiul din Irak pe motive care s-au dovedit a nu fi reale si anume detinerea de arme de distrugere in masa de catre regimul lui Saddam Hussein.

Un nou Plan Marshal pentru Orient

Tony Blair cere acum si un nou plan Marhall pentru Orient, care sa asigure democratiile emergente in urma „primaverii arabe”. Intre 1948 si 1951, SUA au alocat 13 miliarde de dolari pentru reconstructia Europei, conform Planului Marshal. Un presedinte al Europei i-ar face pe europeni sa inteleaga mai lesne conceptul de unitate si i-ar ajuta sa se integreze firesc in Uniunea Europeana. „Europa are o oportunitate fantastica, dar numai daca este pregatita de reforme si schimbari radicale”, e de parere Tony Blair. „Stiu ca propunerile mele nu vor fi bine primite in contextul actual, dar sper ca o sa fie luate in considerare”.

 

author avatar
Adina Mutar
112 afisari

1 COMENTARIU

  1. Tony Blair are dreptate. Si exemplul Romaniei este concludent in acest sens.Este sigur ca daca Tarile care au aderat la UE ar fi convenit sa aiba un presedinte unic, obligat sa apere in egala masura interesele tuturor tarilor,pe aceste meleaguri mioritice nu ar fi putut ajunge la conducerea tarii hoti si tradatori ai interesului national.Poate ca ne-ar fi ramas ceva din industria tarii, poate reusam sa atragem fonduri UE pt.dezvoltare si poate nu emigrau cei peste 4 milioane de romani sa-si caute locuri de munca.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger