AcasăNewsToni Grebla, dus cu caprele la DNA

Toni Grebla, dus cu caprele la DNA

Dincolo de seriozitatea actului de Justitie, situatia fostului judecator al CC Toni Grebla a devenit pe alocuri si penibila. Pana mai ieri unul dintre cei mai respectati functionari ai statului, Grebla a ajuns acum dupa gratii din cauza unor capre. Capre pe care ar fi incercat sa le vanda imediat dupa ce a fost pus sub acuzare pentru fapte de coruptie. In plus, anchetatorii sunt si pe urmele fiului fostului judecator, implicat si el in exporturile ilegale in Rusia.

Toni Grebla va fi azi prezentat judecatorilor cu propunere de arest la domiciliu

Fostul judecator al CC a fost retinut, ieri, de DNA, in dosarul in care este acuzat ca ar fi sprijinit exporturi ilegale in Rusia si ca l-ar fi ajutat pe finul sau Ion Bircina sa obtina mai multe contracte pentru firma acestuia, primind in schimb o masina si rochii pentru sotie. Toni Grebla a fost retinut pentru faptele de coruptie de care este acuzat, dar si pentru ca, potrivit procurorilor DNA, ar fi incercat sa vanda, prin intermediari, 50 de capre care nu erau ale lui, in acest sens fiind facut un denunt.

Grebla, sprijin de nadejde pentru finut

Concret, in perioada 2010 – 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a pretins si primit de la finul Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite,  o masina BMW, un telefon mobil, rochii in valoare de 1.200 lei si materiale electorale. Toate acestea in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa ajute firmele controlate de suspectul Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.). Si ca senator, dar si ca judecator al CCR, Toni Grebla a desfasurat activitati comerciale direct si prin interpusi si a exercitat calitatile de asociat, respectiv administrator / director general, in legatura cu o ferma agricola situata in judetul Gorj si cu o societate comerciala, avand ca obiect principal de activitate productia de energie electrica. Incepand cu august 2014, mai spun procurorii DNA, Grebla  a fost fauritorul legaturilor comerciale de export intre omul de afaceri Ion Bircina, un cetatean turc, cetateanul moldovean Victor Dolghi si seful masonilor Constantin Bartolomeu Savoiu. Impreuna cu acestia, Grebla ar fi constituit un grup infractional cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania – Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana.

Dupa perchezitii, Grebla a incercat sa vanda tot

De asemenea, potrivit procurorilor, Grebla a continuat activitatea infractionala chiar si dupa ce fusese pus sub acuzare. “Dupa efectuarea perchezitiilor domiciliare la ferma inculpatului, acesta si-a continuat activitatea infractionala, efectuand demersuri concrete de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. In acest sens, in perioada februarie-martie 2015, Toni Grebla a efectuat, prin intermediari, si in mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vanzare-cumparare, prin care sa ascunda calitatea de proprietar al animalelor din ferma (n.red. – capre), in vederea valorificarii acestora”, se arata in referatul de retinere intocmit de anchetatori.

author avatar
Nicole Ionescu
895 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger