AcasăNewsTone de aur murdar de sute de milioane de dolari se scurg...

Tone de aur murdar de sute de milioane de dolari se scurg ilegal. Lingourile zăceau în seifurile JPMorgan

Lingouri de aur ștanțate fraudulos cu siglele marilor companii extractive și prelucărătoare de aur sunt inserate pe nesimțite în piețele globale pentru a spăla aurul de contrabandă sau procurat pe alte căi ilegale, au destăinuit către Reuters executivi ai unor firme și bănci din industrie.

Și dacă n-ar fi atât de greu de depistat, tot ar fi ceva, însă procesul foarte dificil de identificare a acestor falsuri care pot trece extrem de ușor drept obiectele de cea mai bună credință le face o „monedă de schimb” ideală pentru vânătorii de fonduri preocupați să-și plătească taxele către traficanții de narcotice sau către marii șefi de carteluri mafiote.

În ultimii trei ani, lingouri în valoare de cel puțin 50 de milioane de dolari, gravate cu însemne de companii elvețiene – dar fără să fie produse în atelierele acestor uriași industriali – au fost identificate de toate cele patru societăți comerciale din fruntea industriei metalului galben și găsite  în beciurile băncii americane de tradiție JPMorgan Chase & Co., una dintre instituțiile financiare din inima piețelor de lingouri, afirmă seniorii din domeniu.

Executivii celor patru societăți despre care vorbim afirmă că au fost scoase la iveală peste 1000 de drugi din metal prețios, de mărimea standard cunoscută drept un kilobar (bară de aur de un kilogram) pentru măsurarea masei acestora. Această mie este însă doar o mică parte din producția de aur, care furnizează 2-2,5 milioane de astfel de bare anual. Însă falsurile sunt foarte migălos și sofisticat lucrate, astfel că multe alte mii ar putea trece neobservate în circuitul global de aur, conform directorului celei mai mari companii de prelucrare a aurului, asigură Reuters.

„Mai ales ultimele lingouri…sunt fabricate de o manieră foarte profesionistă”, a afirmat Michael Mesaric, director executiv la Valcambi, companie din metalurgia aurului din Balerna (în Elveția). El a continuat spunând că deși au fost găsite doar câteva mii de lingouri, cel mai probabil sunt „mult, mult, mult mai multe în circulație în continuare. Și treaba funcționează și ea, în continuare”. Însă aici nu este vorba de lingourile de aur fals, anume bare din metal ieftin (precum plumbul) și care poartă o spoială superficială de aur ori de material auriu – piese obișnuite în circulația aurului dar care sunt, pe de altă parte, mult mai ușor de detectat.

În schimb, lingourile contrafăcute în cazurile despre care vorbim sunt mult mai insidioase: aurul este real, și de o foarte mare puritate, iar numai ștanțele sunt falsificate (copiate ilegal de la mari branduri recunoscute în domeniu). Iar drugii cu inscripții falsificate sunt, în genere, o cale nouă de a nesocoti cu succes măsurile globale legale dedicate înfrânării comerțului clandestin cu metale prețioase și prevenirii spălării de bani. Totodată, acestea ridică o problemă pentru prelucrătorii internaționali, finanțatorii și regulatorii domeniului, care înregistrează pierderi.

Scumpetea ridicată a aurului a declanșat o explozie în mineritul și extracțiile ilegale începând cu mijlocul deceniului 2001-2010. De reținut este că, fără sigiliile companiilor prestigioase din industria prelucrătoare a metalelor aurifere, acest aur, veritabil în sine, ar trebui vârât în piețele negre, sau vândut mult mai ieftin. Prin piratarea companiilor de renume elvețiene și din alte părți, metalul extras sau procesat în locuri din care altminteri nu ar fi legal sau acceptat în Occident (spre exemplu aurul din anumite zone africane, din Venezuela sau din Coreea de Nord) poate fi injectat pe piețele din acest spațiu, canalizând fonduri către criminali sau către regimuri aflate sub sancțiuni.

Nu s-a aflat cu siguranță până acum cine fabrică aceste lingouri, însă executivii companiilor despre care am vorbit merg pe varianta vinovăției Chinei, cea mai mare producătoare și importatoare de aur. Aceștia detaliază că aurul respectiv a intrat în piețele occidentale prin dealeri și casele de comerț din Hong Kong, Japonia și Tailanda. Odată acceptate de dealerii de aur locali din aceste locuri, lingourile murdare se răspândesc în lanț în întreaga lume.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
1.653 afisari

1 COMENTARIU

  1. Voi de la National ,VA PUT COMENTARIILE CAND E VORBA DE JPM ??.
    Peste de la cap se impute ,vezi criza din 2008 pe care am platit-o noi ,iar ei si-au varit in conturi miliarde .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger