AcasăNewsTolontan reacționează după ce a fost „zburat” de la „Libertatea”: „Nu am...

Tolontan reacționează după ce a fost „zburat” de la „Libertatea”: „Nu am început lupta asta având un plan B” – VIDEO

sursa foto: b1tv.ro

Jurnalistul Cătălin Tolontan – despre care s-a aflat recent că a fost îndepărtat de la „Libertatea”, unde era coordonator editorial – vine cu primele explicații după ce a fost „pus pe liber” de la acest cotidian. O decizie similară a vizat și alte două nume de la vârful publicației. Ziaristul a fost dat afară după ce, luna trecută, fusese îndepărtat și de la „Gazeta Sporturilor”.  

Într-o intervenție într-o emisiune de la Rock FM, Tolontan a susținut, în dimineața zilei de joi, 7 decembrie, că nu a existat o „agenda ascunsă” în acest caz. Și a lăsat să se înțeleagă că totul a pornit de la scrisoarea pe care 25 de jurnaliști de la redacțiile „Gazeta Sporturilor” și „Libertatea” au adresat-o, încă din august acest an, către conducerea trustului Ringier. „Am spus că vrem să înceteze presiunile împotriva independenței presei” – a afirmat Tolontan.

Tolontan despre Tolontan: „Este realmente foarte puțin important”

Cătălin Tolontan este realmente foarte puțin important în această chestiune. Nu cum salvăm jurnaliștii e întrebarea, ci cum avem jurnalism”, a spus acesta, în intervenția la postul de radio.

„Pe 28 august anul acesta, un număr de 25 de jurnaliști de la redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea au semnat și au dus la Zurich un apel – intern la vremea respectivă, pentru că am urmat treptele legale și organizatorice ale trustului la care lucram – și am spus că vrem să înceteze presiunile împotriva independenței presei. Două exemple doar: Cătălin Țepelin, redactorul-șef al GSP, a explicat cum i-au fost cerute înainte de publicare articole pentru că ele se refereau la firmele de pariuri care făceau publicitate în ziar. A da cuiva un articol înainte la citit deschide calea oricărui abuz. Al doilea exemplu a fost faptul că există trustul Ringier care are în Bulgaria o publicația este membră a unei organizații de lobby pentru industria pariurilor. Imaginați-vă cum ar fi ca „Libertatea” să fie membră a unei organizații de lobby pentru sprijinul Guvernului României. Eu sper să nici nu ajungă vreodată, că nu e treaba presei să facă lobby pentru orice fel de industrie.

După episodul acesta, liderii editoriali ai redacției au fost îndepărtați unul câte unul. În fiecare lună au fost 2, 3, 5, 8. 9 demiteri. Ceea ce s-a anunțat ieri a fost că împreună cu Iulia Roșu, Camelia Stan și cu mine, vor pleca 20% din oamenii de la Libertatea, după ce trustul va face evaluările respective. La noi nu a mai fost nicio evaluare. Toți cei care eram coordonatori am fost tăiați din prima. Asta este bolboroseala corporatistă. Ringier a negat faptul că există vreo presiune la adresa reacției, dar a dat afară toți liderii reacției”, a mai spus jurnalistul.

Tolontan: „Noi nu am început lupta asta având un plan B, o agendă ascunsă”

Pe de altă parte, Tolontan susține că „noi nu am început lupta asta având un plan B, o agendă ascunsă”. Dând de înțeles că nu ar avea pregătită deja o altă variantă pentru continuarea activității în sfera jurnalismului, după decizia care-l vizează, în privința situației sale la „Libertatea”. În același timp, fostul coordonator editorial de la „Libertatea” a recunoscut că a știut că va pierde această „luptă”, dar susține că nu a „trădat publicul”.


„Noi nu spunem că dacă ni s-a întâmplat nouă ceva nu mai există jurnalist. Sigur că jurnalismul are o șansă, e nevoie de puțină încredere din partea publicului. Multă lume ne-a întrebat: ‘Bine, și ce variantă aveți? Voi ați intrat într-un conflict cu proprii acționari?’ Da, pentru că ei înșiși nu se supuneau regulilor pe care le impuneau propriilor angajați. Nu avem nicio variantă. ‘Păi sunteți nebuni? De ce v-ați băgat în lucrul ăsta?’ Pentru că nu am avut de ales. Frizerul nu are de ales între a-l tunde pe om și a-i tăia urechea. Omul care lucrează la compania de apă nu are de ales între a pune otravă la chiuvetă sau a pune apă. El trebuie să pună apă. Așa e și cu jurnalismul. Dacă știrile tale sunt trecute prin filtrul patronatului, alea nu mai sunt știri, alea sunt otravă pentru societate. N-am avut de ales, știam că vom pierde.

Dar până la urmă nu te bagi în luptele pe care știi că le vei câștiga, te bagi în luptele care merită să fie câștigate la un moment dat de către cineva, chiar dacă nu de către tine. Noi nu am început lupta asta având un plan B, o agendă ascunsă. Am început-o pentru că suntem cu fața la public. Jurnalismul se face respectând publicul. Da, greșim în fiecare zi, eu însumi am un milion de defecte, dar nu am trădat publicul. Nu știm ce se va întâmpla în continuare”, a mai susținut jurnalistul în intervenția sa la radio.

author avatar
Andrei Coman
409 afisari

2 COMENTARII

  1. Revin cu precizarea ,cititi cometariul lui Ciurea din Cotidianul despre Tolontan. Au murit oameni din cauza „aparatorului „libertatii presei,un jeg care va face victime in continuare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger