AcasăNewsTolontan a pierdut presa quality in desuurile unei videochatiste

Tolontan a pierdut presa quality in desuurile unei videochatiste

Umbla vorba-n targ ca la Libertatea s-a dat militaria jos din pod. Ziua si subiectul „bomba”, asta vrea, asta cere, dar nu stim daca si asta primeste noul sef. Insa, nu conteaza, imaginea face toti banii, iar Catalin Tolontan stie sa se vanda: e crucisatorul jurnalismului de investigatie, spaima coruptilor si mama turnatorilor din institutiile publice, il cunosc avocatii, judecatorii, multi procurori se tem de el, are charisma si se legitimeaza cu profesionalismul care ii intrece renumele.

Crucisatorul jurnalismului romanesc se da de ceasul mortii dupa ultimele cifre BRAT

Asa ca nimic nu-l impiedica sa comenteze cu amaraciune ultimele cifre ale „audientei” in presa scrisa. Pe blogul personal, „Tolo” si-a avertizat cititorii ca ziarele mor si nimeni nu misca un deget pentru salvarea lor. Ultimul raport BRAT („etalonul incontestabil al tirajelor”) il ingrijoreaza, „rezuma simbolic starea presei scrise”. Si urmeaza o insiruire de date si cifre, din care rezulta ca „publicatia din Romania cu cel mai mare tiraj este saptamanalul Kaufland (…), cu 4.764.677 de exemplare, „cotidianul cu cel mai mare numar de abonamente este Ziarul Lumina, al Patriarhiei Romane (…) are 21.805 abonamente zilnice”, „cotidianul tiparit si distribuit in Romania cu cel mai mare numar de pagini este Stars and Stripes (…), al Armatei SUA (…) Are un tiraj de 600-700 de exemplare si este transportat zilnic pentru militarii de la baza din Kogalniceanu, dar si pentru ceilalti militari americani din Romania (…) de luni pana sambata, Stars and Stripes are 32 de pagini, iar duminica, 40 de pagini!”. Concluzia pe care o trage Tolontan? „Armata aliata, Biserica si Corporatia, ce spune acest triptic despre noi? E aproape ca intr-un banc, un soldat american, un popa roman si un negustor neamt povestesc si oamenii cred ca acesta este adevarul”.

Am inteles mahnirea care l-a cuprins pe Tolontan, dar nu pricepem de ce vorbeste despre soarta ziarelor un sef care promoveaza chilotareala in paginile publicatiei pe care o conduce. Ipocrizia este noua maladie de care se imbolnavesc romanii – multi se dau doamne in societate, dar in dormitor sunt cele mai fantastice curve.

Cu numai cateva zile inainte sa deplanga soarta printului, Libertatea pe care „Tolo” inca mai viseaza sa-l faca un ziar quality prezenta tinerelor din Romania reteta succesului, descoperita in trista poveste de viata a unei englezoaice. Sub titlul „Era somera de sapte luni si nu mai avea bani de chirie cand a decis sa-si schimbe viata. Ce face fata care castiga bani cati nu visa niciodata”, subiectul vorbeste despre o oarecare Lola care s-a apucat de videochat, iar acum intoarce banii cu lopata. Dincolo de avantajele materiale (subliniate de Libertatea la inceputul, in „burta” si la finalul articolului), mai sunt si altele, cum ar fi oportunitatea de a te dezbraca pentru cativa euro in fata unor personalitati (sportive, politice, nu conteaza, oameni cu cascaval la purtator). Moralitate in gestul tinerei? De unde, zice autorul, „fata a mai adaugat ca este singura si ca familia o sustine in munca ei, care i-a schimbat viata”. Pam-pam, quality, v-am spus, da?!

Iata acum ce-i raspund cititorii lui Tolontan. Nicole: „Imi doresc ca Libertatea sa devina acel cotidian plin de informatii, ca in Vest. Fara reclame de o pagina la vrajitoare si doctorii ciudate. Fara 4 pagini din 8 cu mondenitati. Ca sa merite sa-l cumpar. Altfel, ne plangem degeaba ca nu mai sunt cumparatori”. La fel si Florea: „Ce spune acest triptic de presa din Romania, asta e intrebarea corecta. Ai produse de proasta calitate, ramai cu marfa nevanduta, asa e in orice business. Suntem obligati sa platim pentru ceva ce nu aduce valoare?”. In fine, Steluta ii da in cap lui Tolontan cu presa lui quality: „Inteleg sa cumpar un ziar serios, nu plin de asa zise bombe emanate doar de… bombisti de profesie, de gazetari neprofesionisti, mincinosi, Libertatea intrand in aceasta categorie”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.932 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger