AcasăNewsToamna vine cu vesti proaste: Iata ce scumpiri aduce 1 septembrie in...

Toamna vine cu vesti proaste: Iata ce scumpiri aduce 1 septembrie in portofelele romanilor!

Odata cu venirea toamnei, romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare pentru biletele de tren, alcool, masini sau aur. Vestea buna, insa, este ca tot de la aceasta data va fi redus si TVA-ul la paine, de la 24% la 9%, care se va putea reflecta intr-o ieftinire de cativa bani la o paine care in prezent costa 1 leu.

Potrivit deciziei luate de Guvern la sfarsitul lunii iulie, incepand cu data de 1 septembrie se va reduce taxa pe valoare adaugata (TVA) la paine de la 24 % la 9%, mizandu-se pe o reducere a evaziunii fiscale in industria panificatiei. Astfel, marii retaileri si-au luat deja angajamentul ca pretul painii sa scada in conformitate cu diferenta de 15 procente de la TVA, noteaza realitatea.net.

Dar, pentru a compensa impactul negativ pe care l-ar putea produce aceasta reducere a taxei pe valoare adaugata, Executivul a decis ca de la inceputul lunii septembrie sa creasca si accizele la alcool, ca si introducerea de noi accize la bunurile de lux, ceea ce va duce la majorarrea preturilor acestor produse.

Veniturile suplimentare la buget din aceste accize sunt estimate la 300 milioane lei pentru anul curent. Masura a fost introdusa pentru a compensa impactul negativ al reducerii TVA la paine la 9%, calculat la 100 milioane de lei.

Noi accize vor fi introduse la bijuteriile din aur si platina, cu exceptia verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K si doi euro pe gramul de aur de peste 14K.

Vesti proaste primesc si calatorii CFR, odata cu venirea toamnei. Calatoriile cu trenul se vor scumpi diferentiat, pe zone kilometrice, cu pana la 10% in functie de distanta si tipul de tren. Si tariful de rezervare a locului va creste de la 3,3 lei in prezent la 4 lei.

Masura de scumpire a biletelor de tren a fost justificata de sefii CFR Calatori prin evolutia inflatiei din ultimii doi ani si majorarea unor costuri ale companiei de transport cu combustibili, energie sau piese. Ultima majorare de tarife a fost facuta la data de 14 august 2011, inflatia din perioada august 2011- iunie 2013 a fost de 8,3%.

Totodata, de la aceasta data, Posta Romana va renunta la 3.650 de angajati, iar sute de alti angajati din societati de stat sau institutii publice vor ingrosa randul somerilor.

author avatar
Alina Costache
2.874 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger