AcasăNewsToader, la CCR: presedintele nu are nicio autoritate asupra procurorilor/refuzul, de natura...

Toader, la CCR: presedintele nu are nicio autoritate asupra procurorilor/refuzul, de natura sa creeze un blocaj institutional

Cand vorbeste Tudorel Toader in numele lui si cand in numele lui Dragnea?

Ministrul Justitiei a sustinut personal, joi, la CCR, argumentele sesizarii formulate de Guvern, pe 23 aprilie, in privinta refuzului presedintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Kovesi din fruntea DNA. In pledoaria sa, Toader a amintit, intre altele, ca ministrul Justitiei are, conform Constitutiei, autoritate asupra procurorilor, ceea ce nu se poate spune si despre seful statului.

Facand in primul rand trimitere la raportul cu cele 20 de puncte, evocat si in februarie, cand anuntase ca declanseaza procedura de revocare a sefei DNA, Toader a tinut sa sublinieze un lucru. „Voi adauga doar faptul ca, intre timp, cele 20 de puncte pe care exemplificativ le-am prezentat  (…) in opinia noastra au devenit si mai actuale si mai evidente, cu referire la activitatea manageriala, activitatea procurorului sef DNA”, a sustinut Toader.

Mai mult, Toader a adus in atentia magistratilor Curtii concluzia raportului. „A fost aceea ca procurorul sef si-a exercitat  – si isi exercita in continuare – in mod discretionar functia pe care o detine, deturnand activitatea de combatere a coruptiei si activitatea institutiei DNA (…) de la rolul sau constitutional si legal pe care il are”.

Cat despre raspunsul lui Klaus Iohannis, Tudorel Toader a subliniat ca presedintele Romaniei a declarat public „faptul ca nu se poate da curs propunerii de revocare din motive de oportunitate politica„.

In sustinerea sesizarii formulate de Executiv, oficialul a mai punctat ca dinspre Guvern se considera ca „refuzul presedintelui Romaniei de a da curs propunerii de revocare din functia de procuror sef a dnei Laura Codruta Kovesi (…) este de natura sa creeze un blocaj institutional, prin impiedicarea finalizarii procedurii de revocare, declansata de subsemnatul, ca ministru al Justitiei, cu consecinta unui conf juridc de natura constitutionala intre cele doua autoritati publice” si ca „prin raporul pe care l-am intocmit am adus argumente de natura juridica si manageriala, presedintele Romaniei a adus argumentul lipsei de oportunitate (…) politica, prin declaratiile verbale”.

Totodata, Tudorel Toader a invocat si autoritatea pe care o are ministrul Justitiei in privinta procurorilor. „Ministrul Justitiei are autoritate asupra procurorilor, pe care i-o confera art. 132 din Constitutie, ministrul Justitiei are insturmentele (…) din Legea 303, are criteriile de evaluare a activitatii manageriale (…) spre deosebire, presedintele Romaniei nu are nicio autoritate asupra procurorilor conferita de Constitutie, nu are instrumente de evaluare/apreciere ale activitatii profesionale, manageriale”, a subliniat oficialul guvernamental.

292 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger