AcasăNewsTiti Aur: ”Vorbitul la telefon la volan trebuie interzis total”

Titi Aur: ”Vorbitul la telefon la volan trebuie interzis total”

Măsura suspendării permisului, aproape imposibil de aplicat

Fostul pilot de raliuri, Titi Aur, ne spune că măsura Guvernului de a înăspri amenzile pentru cei care vorbesc la telefon nu va reduce accidentele. Mai mult, acesta ne spune că nu se poate proba dacă șoferul vorbea la telefon în timpul produserii evenimentului rutier.

Măsura suspendării permisului aproape imposibil de aplicat

În afara cazurilor în care în autovehicul există martori, niciun polițist nu a putut proba că cel care a provocat un accident vorbea la telefon, ne spune Titi Aur. ”Utilizarea telefonului mobil a devenit una dintre cauzele principale ale accidentelor în lume, nu numai la noi. Poate, pentru că oamenii se vor teme să nu fie văzuți de polițiști, numărul celor care vorbesc la telefon în timp ce conduc va scădea acum cu 1%. Să presupunem că se mai fac și campanii în mass-media pentru a-i determina pe șoferi să nu mai vorbească la telefon și se mai reduce numărul acestora cu 1-2%. Soluția este însă alta. Oamenii trebuie trimiși la școală. Cursurile de conducere preventivă îi determină pe șoferi să ia singuri decizia de a nu mai vorbi la telefon. Chiar dacă nu ții telefonul în mână, atenția este mult diminuată atunci când vorbești la telefon. La cursuri le explicăm care este distanța la care trebuie să stai de mașina din fața ta, iar aceasta este de două secunde. Când mașina din față trece pe lângă un punct fix, un stâlp, un cap de pod, cel din spate trebuie să numere o mie unu, o mie doi. În metri, distanța se traduce cam la jumătate din viteza pe care o ai. Dacă ai 100 km la oră, trebuie să păstrezi 50 de metri distanță. În două secunde parcurgi la 60 kilomteri pe oră 30 de metri, e simplu. Timpul de reacție al unui om normal este de o secundă și jumătate, care include timpul de percepere și timpul reacției. În momentul în care vorbești la telefon timpul de reacție se mărește cu peste 50%”, ne-a declarat Titi Aur, fost pilot de raliuri. Acesta ne mai spune că atenția la actul de conducere se diminuează atunci când vorbești la telefon. ”Să presupunem că iei decizia să răspunzi la telefon și primești o veste groaznică, atunci creierul se deconectează total  de la activitatea principală de a conduce. Și de aici până la accidente este un pas foarte mic”, susține Titi Aur.

Suspendarea permisului și amenzi usturătoare

Potrivit statisticilor Poliției Rutiere, în perioada 01.01.2016 –01.11.2018, la nivel național, au fost constatate și sancționate un număr de 176.339 de încălcări ale normelor referitoare la interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul mersului, de către conducătorii de autovehicule. Începând de astăzi, șoferii care vor fi prinși vorbind la telefon vor fi sancționați cu amenzi între 870 de lei și 1.160 de lei, potrivit ordonanței de urgență votată ieri de Guvern. ”Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video se sancționează cu 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare”, se arată în expunerea de motive a actului normativ. Totodată, șoferii care încalcă regulile de circulație în timp ce vorbesc la telefon vor fi sancționați suplimentar cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile. Actul normativ nu reglementează cazurile în care cei care fac live pe facebook nu țin telefonul în mână, dar produc accidente grave.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.354 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger