AcasăNewsTipuri de aparate dentare destinate copiilor

Tipuri de aparate dentare destinate copiilor

Fiecare copil este unic, ca atare și stadiile de dezvoltare își urmează cursul propriu, inclusiv atunci când vorbim despre evoluția aparatului dento-maxilar. Pe măsură ce copilul crește, părinții pot observa modificări la nivelul cavității bucale în ceea ce privește poziția dinților pe arcadă sau probleme cu mușcătura.

De aceea, Academia Americană de Ortodonție recomandă ca prima vizită a copilului la medicul ortodont să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani.

Vârsta la care problemele ortodontice apar poate varia de la pacient la pacient. De regulă, un tratament cu aparat dentar începe între 9 și 14 ani, perioadă în care copilul are dentiție mixtă (dinți temporari și permanenți).

O mare parte dintre afecțiunile ortodontice, precum spații interdentare largi, înghesuiri dentare, dinți crescuți în poziții anormale pe arcadă, protruzia, probleme legate de creșterea oaselor maxilare sunt cauzate de:

– obiceiuri vicioase (suptul degetului, suptul suzetei după vârsta de 2 ani)

– igiena orală deficitară

– malnutriție

– factorul ereditar.

Pentru a corecta toate aceste probleme, medicul ortodont va apela la tratamentul cu aparat dentar.

Pentru că există mai multe tipuri de aparate dentare, medicul ortodont este cel care stabilește aparatul dentar potrivit în funcție de vârsta pacientului și afecțiunile ortodontice cu care acesta se confruntă.

  • pierderea dinților de lapte prea devreme (înainte de 4 ani), prea târziu (după 7-8 ani) sau într-un ritm nefiresc
  • dificultăți la mestecarea și mușcatul alimentelor
  • respirația orală
  • menținerea unor obiceiuri vicioase precum suptul degetului după vârsta de 2-3 ani
  • dinți îngrămădiți, crescuți în poziții nefirești pe arcadă
  • maxilare slab dezvoltate
  • mușcatul obrajilor
  • mușcătură incorectă.

Până la vârsta de 12 ani, un copil are suficienți dinți permanenți, astfel încât medicul ortodont poate evalua corect dezvoltarea aparatului dento-facial al copilului. Pentru un plan de tratament personalizat, copilul va realiza un set de investigații de radiologie digitală special pentru afecțiuni ortodontice.

De asemenea, va fi realizată o amprentare și un mulaj al mușcăturii copilului. În funcție de aceste investigații, ortodontul va realiza planul de tratament cu aparat dentar, fiind stabilită și durata acestuia.

Tipuri de aparat dentar pentru copii

Medicul ortodont va recomanda un anumit tip de aparat dentar pentru copii, în funcție de probleme ortodontice ce au nevoie de corecție.

Astfel, există numeroase aparate dentare pentru copii:

  • Aparat dentar metalic: este cel mai cunoscut tip de aparat dentar, are brackets din metal și cea mai mare putere de corecție ortodontică. Medicul ortodont, de regulă, recomandă acest tip de aparat dentar pentru a trata cu succes cele mai severe cazuri. Și chiar dacă are un aspect mai dur, aparatul metalic poate fi personalizat cu elastice/ligaturi colorate.
  • Aparat dentar autoligaturant: brackeții sunt atașați pe dinte, fără a fi nevoie de modulele elastice (ligaturi), arcul fiind fixat cu o clapă de mici dimensiuni. Cu ajutorul acestui tip de aparat dentar, dinții se mișcă în mod natural pe măsură ce se îndreaptă. Atât varianta metalică a acestui aparat dentar, cât și cea ceramică, oferă o forță constantă și ușoară pentru a alinia dinții în poziția dorită.
  • Aparat dentar lingual: recomandat pentru cei care își doresc un tratament ortodontic invizibil. Brackeții aparatelor dentare linguale pot fi din aur și se montează pe partea anterioară a dinților, ceea ce înseamnă că sunt complet invizibili la exterior. Tratamentul este extrem de eficient și, în multe dintre cazuri, presupune o durată mai mică. Un tip de aparat dentar lingual este Incognito.
  • Aparat dentar ceramic: cu o structură similară aparatului metalic, acest aparat este realizat din brackeți ceramici transparenți, în culoarea dinților naturali, oferind discreție în timpul purtării. Aparatul dentar ceramic poate fi utilizat în tratarea afecțiunilor ortodontice moderate și, mai rar, în cazul cazurilor ortodontice severe.
  • Aparat dentar cu brackeți din safir: similar cu cel ceramic, dar cu un grad mai ridicat de transluciditate și prezintă avantajul că materialul previne pătarea (colorarea) brackeților.
  • Alignere detașabile: aparatul dentar detașabil (tip gutieră/aligner), așa cum este Invisalign, este transparent, metal free și reprezintă o revoluție în ortodonția modernă. Utilizând tehnologii digitale, alignerele transparente sunt personalizate în funcție de informațiile preluate în mod digital de medicul ortodont. Astfel, cu alignerele Invisalign pot fi tratate inclusiv cazurile ortodontice severe.

5 avantaje ale tratamentului ortodontic timpuriu pentru copii

Tratamentul ortodontic interceptiv (sau faza I a unui tratament ortodontic complex) poate fi realizat începând cu vârsta de 6/7 ani, cel mai adesea etapa debutând în jurul vârstei de 8/9 ani. Obiectivul tratamentului ortodontic timpuriu este acela de a dirija creșterea corectă a maxilarelor și de a corecta anumite probleme de mușcătură (underbite).

Iată, mai jos, câteva dintre beneficiile pe termen lung ale ortodonției interceptive:

  • Creează suficient spațiu pentru ca dinții să erupă – ortodonția interceptivă realizată la vârsta de 6 sau 7 ani poate corecta ușor problemele de înghesuire dentară. Înainte ca dinții permanenți să erupă, maxilarele sunt lărgite pentru a crea spațiu dinților.
  • Redă simetria feței – aparatul dentar corectează poziția dinților pe arcadă și mușcătura. Modificarea poziției dinților produce schimbări benefice și în aspectul dento-facial.
  • Diminuează riscul ciorbirii sau traumatismelor în cazul dinților proeminenți – copiii cu dinții proeminenți (protruzie dentară) nu pot acoperi cu buza superioară întreaga suprafață a dinților frontali, fiind mai expuși în cazul unor accidente. Un astfel de eveniment se poate solda cu un traumatism sever la nivelul dinților sau poate chiar genera pierderea timpurie a dintelui (avulsie dentară).
  • Rezolvarea problemelor de dicție – Când dinții superiori se suprapun mult pe cei inferiori, acest lucru duce la crearea unui șuierat, permițând eliminarea aerului în timpul vorbirii, ceea ce obstrucționează plasarea corectă a limbii pentru emiterea sunetelor. Aparatele dentare pot corecta această problemă.
  • Reduce timpul fazei a II-a de tratament: cu ajutorul ortodonției interceptive, timpul dedicat celei de-a doua faze a tratamentului ortodontic poate fi considerabil redus. Astfel, în prima faza este diminuată protruzia dentară, fapt care permite dinților permanenți să erupă corect pe arcada dentară și elimină necesitatea extracției dentare în scop ortodontic în faza a doua.

Ca atare, cu o atentă monitorizare, părinții pot observa din timp eventuale probleme dentare ale copilului și pot apela cu încredere la expertiza unui medic stomatolog pediatru pentru rezolvarea acestora, contribuind la dezvoltarea armonioasă a copilului pe termen lung.

De asemenea, purtarea unui aparat dentar de către copil nu înseamnă că acesta va avea restricții, ci înseamnă că se va putea bucura de avantajele unui zâmbet aliniat, frumos și sănătos pentru toată viața.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger