AcasăNewsTine-ti banii in conturi de economii!

Tine-ti banii in conturi de economii!

Nu de putine ori, romanii s-au plans ca si-au pus economiile la banca si, apoi, cand au dorit sa scoata banii, au ridicat mai putin decat suma initiala depusa. O alternativa ar fi contul de economii.

Ca orice produs bancar, acesta are avantajele si dezavantajele sale. Pentru inceput, ambele produse sunt valabile in cele trei monede care au mare circulatie in tara noastra: leul, euro si dolarul.

Flexibilitate. Contul de economii nu are o perioada fixa in care trebuie sa va tineti banii in banca, el ramane in vigoare atat timp cat doriti sa-l tineti. Spre deosebire de acesta, depozitul are o perioada fixa cuprinsa intre o luna si 12 luni, in cele mai dese cazuri.
Dobanda. In cazul depozitului, aceasta se pierde daca scoateti banii toti sau chiar o parte din ei, cel putin dobanda pe care o aveati la economii. In schimb, la contul de economii aceasta se recalculeaza automat la sumele ramase in cont, in urma retragerilor sau depunerilor suplimentare de bani in contul de economii. La contul de economii bonificatia se recalculeaza automat la sumele ramase in cont, in urma depunerilor sau chiar a retragerilor de sume.
Castigul. Aici, depozitele au avantajul, datorita bonificatiilor mai mari pe care bancile le practica pentru aceste produse. Dar, ambele produse promoveaza dobanzi mai mici decat rata inflatiei pe luna aprilie, deci castigul real nu exista la nici unul din ofertele prezentate.
Optiuni. In cazul depozitului puteti sa-l prelungiti automat dupa ce s-a ajuns la scadenta, la contul curent nu este nevoie de asa ceva pentru ca nu are o anumita valabilitate.

author avatar
Andrei Ispas
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger