AcasăNewsTigara care fenteaza legea antifumat s-a lansat in Romania

Tigara care fenteaza legea antifumat s-a lansat in Romania

IQOS este rezultatul a mai bine de 10 ani de cercetare si a necesitat o investitie de aproximativ 2 miliarde de dolari

Philip Morris, celebrul producator de tigari care detine branduri precum Marlboro, a lansat in Romania iQOS, un sistem electronic care permite utilizarea produselor de tutun prin incalzire, fara fum, si HeatStick-uri, produse din tutun care se folosesc impreuna cu acest nou dispozitiv.

IQOS este rezultatul a mai bine de 10 ani de cercetare si a necesitat o investitie de aproximativ 2 miliarde de dolari

Tigaretele electronice sunt de domeniul trecutului. De altfel, in cele mai multe cazuri, aromele tigaretelor electronice nu au fost suficiente pentru a recrea senzatia pe care tutunul o ofera fumatorului. IQOS este un soi de  dispozitiv electronic hibrid, existand asemanari cu tigaretele electronice, dar si cu tigaretele clasice, mai exact, pentru ca aici avem prezenta tutunului. In locul unui lichid cu aroma de nicotina se foloseste tutun adevarat. In acest sens, sunt folosite asa-numitele HeatSticks care seamana cu un fel de tigari mai mici. Pe de alta parte, producatorul subliniaza ca, desi contin tutun, nu se pot numi tigari, pentru ca tutunul nu este ars. In schimb, el este incalzit la o temperatura inferioara punctului de ardere. Tigarile traditionale ard la aproximativ 800 de grade celsius, dar IQOS incalzeste HeatStick-urile la cel mult 350 de grade.

Tragi in piept ca la fumatului clasic, dar nu exista nici fum, nici scrum si nici gudron

In acest fel, este produs un vapor care contine nicotina si este inhalat. Aceasta tehnologie este denumita”heat not burn” (incalzire, nu ardere). Incalzirea se produce cu ajutorul unei baterii reincarcabile ce se alimenteaza prin intermediul unui incarcator portabil, ce poate fi folosit cu un cablu USB. Incarcatorul are patru LED-uri care indica progresiv nivelul de energie disponibila. Pot fi utilizate 20 de HeatStick-uri pana sa fie necesara reincarcarea bateriei, spun producatorii. In pachet este inclus si un instrument pentru curatarea manuala dispozitivului, compus din doua tipuri de perii. Exista si un sistem de curatare automata, care intra in functie la fiecare 20 de tigari fumate si care poate fi declansat si manual. Evident, lipsa fumului il recomanda si pentru spatiile inchise vizate de noua lege anti-fumat, avand in vedere ca fumatul presupune inhalarea fumului rezultat in urma arderii tutunului din tigari. Mirosul nu lipseste complet, dar este mult mai putin deranjant pentru cei din jur. In ceea ce priveste eterna controversa a riscurilor comparate cu cele pe care le presupun tigarile clasice, inca nu exista un raspuns definitiv, in niciun sens. Pe site-ul oficial al producatorului se arata ca ”cercetarile stiintifice pentru a determina daca iQOS este un produs care ofera un risc redus sunt inca in desfasurare”.

author avatar
National
3.385 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger