AcasăNewsTheresa May, luata in suturi acasa

Theresa May, luata in suturi acasa

Nici un lider politic britanic nu a inregistrat un asemenea esec de aproape un secol

Cele 580 de pagini ale tratatului de retragere din UE, negociate doi ani intre Londra si Bruxelles au fost maturate de votul impotriva a 432 de deputati britanici (contra 202). Respingerea era asteptata pentru ca tratatul nu i-a convins nici pe ”Brexiters”, nici pe pro-europeni. Esecul s-a spart in capul lui May.

Nici un lider politic britanic nu a inregistrat un asemenea esec de aproape un secol

Ieri, a doua zi dupa votul deputatilor, presa britanica a fost feroce cu May, in timp ce seful opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, prezenta o motiune de cenzura impotriva guvernului. ”O umilire completa”, rezuma The Daily Telegraph. ”Acordul lui May este mort”, sublinia The Sun sub un fotomontaj insultator in care May era prezentata ca o pasare dodo (specie disparuta), in timp ce The Daily Telegraph evoca o ”umilire completa”, adaugand ca   este nevoie de „un anumit talent pentru a intoarce atat de multi oameni impotriva ta”. The Times arata o ”infrangere istorica” pentru May, dupa ce deputatii au ”strivit” acordul iar The Daily Express titra un joc de cuvinte, ”Dismay” dar arunca trantirea acordului in responsabilitatea lui Corbyn ”care nu se gandeste decat sa o demita pe Theresa May din functie”. ”Fara acord, fara speranta, fara idei”, titra si Daily Mirror.

Un plan B pana luni

Daca va suprevietui motiunii de cenzura laburista, May are timp pana luni sa prezinte un plan B in timp ce liderii europeni si-au afisat, marti seara, unitatea si fermitatea, cerand Londrei sa-si clarifice repede pozitia. Ieri, negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier,  a estimat ca este prea devreme pentru a evalua consecintele respingerii acordului Brexit de Camera Comunelor, dar riscul unui Brexit fara acord este ”mai ridicat ca oricand. UE este pregatita sa discute un nou acord Brexit cu conditia ca Londra sa-si modifice ”liniile rosii”, a adaugat Barnier. Barnier a indicat ca o cale de urmat ar fi ca Marea Britanie sa accepte alinierea chiar mai stransa cu reglementarile UE pentru a asigura o relatie comerciala foarte apropiata in viitor – oficialii UE spun ca Londra ar putea, de exemplu, sa renunte la hotararea de a parasi uniunea vamala. Ieri, Angela Merkel a declarat ca ”mai este timp pentru negocieri” dar ca mingea se afla in terenul britanic.

Scenarii si iar scenarii

Fara indoiala ca May va incerca sa smulga noi concesii de la Bruxelles sau sa ceara reportarea datei Brexitului. Dincolo de frontierele Regatului Unit, subiectul nu este Theresa May si talentele sale de negociator. Problema de fond, la Berlin, Paris sau in alte capitale UE, este ca liderii europeni se indoiesc de capacitatea politicienilor britanici sa transeze chestiunea europeana odata pentru totdeauna si sa alcatuiasca o majoritate care ar face consens. De partea sa, guvernul britanic poate sa supuna parlamentului, iar si iar, acordul Brexit, pana cand primeste verde. In ciuda infrangerii de marti, May a anuntat ca nu exista alternativa dar a propus discutii parlamentare pentru a determina calea de urmat. Cel mai rau scenariu este un ”no deal”, un Brexit fara acord, in conditiile in care documentul respins ieri regla factura pe care Londra trebuie sa o plateasca post Brexit, definea drepturile cetatenilor expati si continea o dispozitie destinata evitarii revenirii unei frontiere fizice intre Republica Irlanda si provincia britanica Irlaneda de Nord. Un alt scenariu dupa votul de marti ar fi posibilitatea unui nou referendum pe tema Brexit (exclus de May) dar intrebarile puse ar trebui redefinite: mentinerea Regatului in UE? Mentinerea planului May? Iesirea din UE fara acord? Fara garantia ca un nou referendum va da rezultate diferite fata de cel din 2016. In fine, exista si scenariul unor alegeri anticipate in Marea Britanie.

Nici Nostradamus n-ar sti viitorul

In timp ce la Bruxelles se zambeste ironic, dupa ce elitele s-au spalat pe maini odata acordul negociat (14 noiembrie 2018), europenii nu fac decat sa astepte si sa priveasca telenovela periculoasa declansata de referendumul din 2016. Pentru Brexiteri, Regatul Unit trebuie sa ramana un actor global cu gloria de altadata, si sa se rupa ce scamele ce-l leaga de UE unde fiecare vasleste in alta directie si unde sediile din Bruxelles au devenit turnuri Babel.Dar cand si mai ales cum? In conditiile in care politicienii britanici, care au intors carma, bat pasul pe loc si nici macar nu au gasit drumul spre iesirea din UE. Iar dupa cum evolueaza situatia, nici Nostradamus n-ar putea sa prezica lumea Brexit, daca va fi. Pentru proeuropeni, Brexit este un proiect incurca-lume, o tichie de tinichea, bani aruncati, o tradare a valorilor europene de comun asumate,  dupa ce Marea Britanie a scapat vie de aviatia, rahetele V si submarinele lui Adolf Hitler.

author avatar
Tudor Borcea
158 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu știu engleji vor nici sa nu plătească în UE vor și afara din UE dar vor și în UE cu drepturi depline. Nu știu dacă se poate ori dacă bagatul și scosul nu cumva se cheamă în engleza de bloc – fucking…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger