AcasăNewsThe Guardian publica o serie de "e-mail-uri secrete" ale cuplului al-Assad

The Guardian publica o serie de „e-mail-uri secrete” ale cuplului al-Assad

Cotidianul britanic The Guardian a publicat in editia de miercuri e-mail-uri prezentate ca fiind scrise sau primite de Bashar al-Assad si ajunse ulterior la opozanti, menite sa arate ca presedintele sirian a primit „consiliere de la Iran” in privinta reprimarii miscarii de contestare.

In editia online, publicatia britanica recunoaste ca „este imposibil de indepartat in totalitate posibilitatea (existentei) unor falsuri” intre aceste 3.000 de e-mailuri, dar precizeaza ca a procedat la verificari care o fac sa creada in autenticitatea lor. Potrivit The Guardian, aceste e-mail-uri au fost trimise sau primite de presedintele sirian Bashar al-Assad si de sotia sa Asma de la sfarsitul lui martie 2011 si pana in februarie 2012, dupa care au ajuns in posesia unei „surse din opozitia siriana”.

Aceste e-mail-uri arata, potrivit ziarului, ca presedintele sirian a primit consiliere din partea Iranului sau a unor persoane cu legaturi de aceasta tara. Ele sugereaza o oferta de exil din partea Qatarului adresata cuplului prezidential sirian si ilusteaza stilul de viata luxos al cuplului al-Assad.

Intr-unul dintre e-mail-uri, reprodus si tradus in engleza, un barbat prezentat drept consilierul pentru comunicare al lui Bashar al-Assad ii face recomandari presedintelui inainte de sustinerea unui discurs, in decembrie, precizand ca recomandarile sale se bazeaza pe „consultari cu un mare numar de persoane”, inclusiv „consilierul politic al ambasadorului iranian”.

Acest memorandum ii recomanda presedintelui sa utilizeze un „limbaj puternic si violent”, sa isi exprime aprecierea fata de sustinerea „tarilor prietene” si apreciaza ca regimul ar trebui sa „divulge mai multe informatii cu privire la capacitatile (sale) militare”, cu scopul de a descuraja opozantii.

Un alt e-mail, provenind aparent de la Khaled al-Ahmed, prezentat ca fiind consilierul lui Bashar al-Assad pentru operatiuni in orasele rebele Homs si Idleb, il incita pe presedinte sa isi „consolideze politica de securitate cu scopul restaurarii controlului si autoritatii statului”.

De asemenea, consilierul il avertizeaza pe presedintele sirian ca jurnalisti europeni „au patruns in zona, traversand frontiera libaneza ilegal”. Un alt e-mail, prezentat ca provenind de la Mayassa al-Thani, fiica emirului Qatarului, sugereaza cuplului prezidential sirian o propunere de exilare.

„Eu cred sincer ca este un moment bun pentru a pleca si a reincepe o viata normala. Sunt sigura ca aveti multe locuri unde puteti merge, inclusiv la Doha”, se arata in acest mesaj aparent destinat Asmei al-Assad.Alte mesaje, prezentate tot ca provenind de la adresele de e-mail ale cuplului – am@alshahba.com si ak@alshahba.com – arata stilul luxos de viata al acestora. Unul evoca achizitionarea pe Internet de catre Prima Doamna a unor candelabre si mese in valoare de mii de dolari.

Un alt e-mail dezvaluie gusturile muzicale ecletice ale lui Bashar al-Assad, care descarca cu iTunes cantece pop ale grupului britanic Right Said Fred, cantaretului american de country Blake Shelton sau ale grupului electrorock New Order.

author avatar
Ciprian Purice
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger