AcasăNewsThe Economist: Romania si Schengen, teama ca tara va ramane intre Vest...

The Economist: Romania si Schengen, teama ca tara va ramane intre Vest si Rusia

Disputele in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen ar putea renaste temerile ca cele doua state vor ramane intr-o zona geopolitica „gri” intre Occident si aria de influenta a Rusiei, noteaza The Economist.

Disputa privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este obositoare si toate partile s-au saturat de ea. Multi observatori se asteapta la un acord la sfarsitul anului, posibil in septembrie, inainte de alegerile generale din Romania. Incheierea unui acord se va datora insa mai degraba nerabdarii decat unei puteri fabuloase a UE de transformare, afirma saptamanalul britanic.

La cinci ani dupa aderarea lor la UE, Romania si Bulgaria raman in continuare cele mai sarace tari comunitare. Progresele in privinta combaterii coruptiei si a reformelor justitiei au incetinit. Mecanismul de Cooperare si Verificare, care urma sa fie temporar, este in continuare activ. „Nu ne asteptam sa dureze atat de mult”, a declarat un oficial de la Bruxelles.

Intr-o alta perioada, Romania si Bulgaria ar fi intrat in Schengen imediat ce si-ar fi facut temele dar in prezent starea generala din cadrul UE este una de neincredere. Acest lucru este generat pe de o parte de criza euro, pe de alta parte de ascensiunea partidelor extremiste, care exploateaza temerile populatiei.

Dar noua stare de spirit care domina nucleul european reflecta nemultumirea tot mai mare fata de variatia UE in cultura politica. Bulgaria, in special, a fost criticata de Bruxelles pentru persistenta crimei organizate si erodarea libertatii presei. Dar unii afirma ca aceasta cenzura este nedreapta, deoarece problemele celor doua tari nu erau un secret atunci cand acestea au inceput negocierile pentru aderare.

Niciuna dintre cele doua tari nu este un model de stabilitate sau guvernanta economica. Protestele din Romania au condus la inlaturarea Guvernului in februarie, iar investitorii straini considera Bulgaria din ce in ce mai putin prietenoasa.

„La sfarsitul anilor 90, pe masura ce a devenit clar ca fostele state comuniste din Estul Europei se dezvolta cu viteze diferite, unii oficiali romani si-au exprimat temerile cum ca ar putea fi lasati intr-o zona geopolitica „gri”, intre Rusia si Vest. Aderarea la NATO si UE a linistit acele griji. Acum, ele renasc. Dinspre Romania si Bulgaria, verdictul este totusi pozitiv: o singura privire aruncata Moldovei sarace arata cum este viata in afara UE. Dar cearta pe tema Schengen arata ca jumatatea mai bogata a Europei priveste lucrurile intr-un mod diferit”, noteaza Economist.

author avatar
Ciprian Purice
158 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger