Apa noi informații în privința pieselor de tezaur furate de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda.
Tezaurul dacic ar fi fost scos ilegal din țară, pentru a fi expus la muzeul Drents din Olanda. Era nevoie de o hotărâre de Guvern, despre care s-a aflat că nu ar fi fost niciodată emisă.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că nu există o hotărâre de Guvern, potrivit adevarul.ro. „Este adevărat. Vom afla toate detaliile”, a spus Marcel Ciolacu.
Conform Ordonanței privind Protejarea Patrimoniului Cultural Național, pentru organizarea unor expoziții în străinătate sau realizarea unor proiecte culturale internaționale de către instituțiile publice muzeale, aflate în subordinea Ministerului Culturii, măsurile privind organizarea acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în situația în care sunt implicate mai mute autorități și instituții publice.
Sursa citată amintește faptul că România a mai participat la expoziții asemănătoare la Roma și Madrid în baza unor hotărâri de guvern.
În tot acest timp, poliția caută mai multe informații despre un Volkswagen Golf de culoare gri închis care ar fi fost folosit în furtul Tezaurului Dacic, de la Muzeul Drents din Assen. Anchetatorii au indicii că mașina a fost furată și apoi arsă. Citiți și: UPDATE. A fost găsită mașina cu care au fugit hoții. Olandezii suspectează implicarea unor români în jaful de la Muzeul Drents. Bucureştiul ar acţiona în judecată instituţia
Pe de altă parte, Corpul de control al premierului Marcel Ciolacu urmează să ajungă luni, 27 ianuarie, la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării expoziției din Olanda.
„Voi dispune trimiterea Corpului de Control al Prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării acestei expoziții în Olanda”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, duminică, 26 ianuarie.
„În plus, am discutat cu ministrul Predoiu să trimitem de urgență în Olanda o echipă de polițiști criminaliști care să lucreze alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc.
Și am cerut ca experții români să se deplaseze de urgență în Olanda și să asigure aducerea în țară cât mai rapidă a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut obiectul acestei expoziții.
Este o situație foarte gravă, dar acest jaf care trebuie soluționat cu celeritate nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspirației de către cei care vor să obțină capital politic facil.
Tezaurul se va întoarce în România și toate autoritățile statului lucrează la asta”, a mai transmis Ciolacu, duminică, pe Facebook.
Jaful a avut loc sâmbătă dimineață la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Au fost furate Coiful de la Cotofeşti şi trei brăţări dacice care fac parte din expoziţia Dacia – bogată în aur şi argint.
„În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.
🟡Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.
🟡Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate.
🟡 De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și colaborează îndeaproape cu instituțiile competente din Olanda și România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național”, a transmis, între altele, Ministerul Culturii, sâmbătă, 25 ianuarie.