AcasăNewsȚevile de plumb, interzise! Cine va plăti înlocuirea lor. Guvernul a decis

Țevile de plumb, interzise! Cine va plăti înlocuirea lor. Guvernul a decis

teviȚevile de plumb, interzise! Cine va plăti înlocuirea lor. Guvernul a decis

În România încă mai există țevi de plumb pentru alimentarea cu apă în functiune, puse înainte de anii 70. Medicii au arătat că acestea reprezintă un pericol enorm pentru sănătate și au fost interzise.

Uniunea Europeană a cerut scoaterea tuturor elementelor de pe rețeaua de apă potabilă care sunt confecționate din plumb. Autorităţile din ţara noastră nu ştiu însă unde sunt şi câte sunt. Răspunderea a fost pasată la cetăţeni, care ar trebui să plătească expertizele tehnice, dar şi să declare situaţia la primărie.

Românii trebuie să plătească expertiza tehnică

O astfel de expertiză tehnică costă între 1.000 şi 2.000 de lei pentru o scară de bloc. Verificarea ţevilor din apartamente costă între 200 şi 300 de lei. La casă, proprietarii pot plăti şi până la 500 de lei pentru această expertiză.

Guvernul va institui un mecanism prin care cetăţenii vor putea anunţa dacă în clădirile în care locuiesc există elemente de plumb în sistemul de distribuţie a apei, plumbul fiind un metal extrem de toxic pentru organism.

Guvernul a decis: oamenii vor plăti expertizele tehnice pentru conductele de plumb din blocuri şi case. Deși în urmă cu câteva zile, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, declara că statul român va finanța înlocuirea lor.

„În principiu, da, dar această analiză trebuie văzută, cât de mare este amploarea fenomenului şi a problemei în România”, spunea Attila.

author avatar
Andreea Vlad
1.076 afisari

6 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger