AcasăNewsTestele de inteligenta si cunostintele IT, obligatorii la alegerea carierei

Testele de inteligenta si cunostintele IT, obligatorii la alegerea carierei

Viitorii absolventi au la dispozitie numeroase instrumente prin care se pot orineta catre meserii sau cariere de succes

Elevii aflati in ultimii ani de liceu trebuie sa se gandeasca inca de pe acum catre ce cariera se vor indrepta, altfel risca sa devina o alta generatie pierduta. Tinerii trebuie sa-si gaseasca vocatia prin completarea unor teste specifice si sunt obligati sa aiba abilitati in domeniul IT, altfel vor pierde multe oportunitati de angajare.

Viitorii absolventi au la dispozitie numeroase instrumente prin care se pot orineta catre meserii sau cariere de succes

O statistica prezentata in debutul editiei din acest an a caravanei Samsung Trends of Tomorrow releva date de-a dreptul alarmante:

–         74% dintre romanii care au absolvit o institutie superioara de invatamant nu sunt multumiti de profesia aleasa;

–         80% dintre absolventii romani lucreaza in alt domeniu decat acela pentru care s-au pregatit;

–         majoritatea absolventilor nu-si gasesc un serviciu dupa finalizarea studiilor si mai mult de 25% dintre tinerii sub 25 de ani nu au un loc de munca.

Domenii de interes

Caravana educationala, realizata in parteneriat cu Ministerul Educatiei, ii ajuta pe elevi sa-si descopere vocatia si sa se indrepte spre cariera potrivita atat lor, cat si in concordanta cu cerintele de pe piata muncii. In prezent, domeniile in care sunt oferite cele mai multe oportunitati sunt:

–         comertul (nu doar vanzarile, ci si relatiile intre companii, precum si distributia),

–         customer/client service (interfata dintre companii si potentialii clienti, cum sunt, de exemplu, call center-urile),

–         IT (hardware, software, internet).

Conditii eliminatorii

Conform reprezentantilor portalului de oferte de munca eJobs, 99% dintre angajatori solicita de la potentialii aplicanti pentru un loc de munca aptitudini digitale. Concret, cei care vor sa se angajeze trebuie sa stie sa utilizeze un calculator si programele Word, Office si Excel. In numeroase cazuri, tinerii pot rata un job bine platit, daca nu se pricep la programare (HTML, Java etc.) sau Adobe Creative, Photoshop etc. Pe langa aceste cunostinte este necesar ca tinerii sa cunoasca nivelul lor de inteligenta, tipul de personalitate si interesul pentru un anumit domeniu. In acest sens sunt utile testele specifice, postate pe www.pemeserie.ro.

Orientare profesionala

Testele de inteligenta, personalitate si interes pentru o anumita cariera sunt utile tuturor tinerilor, fie ei liceeni sau studenti aflati in ani terminali.

Testul de inteligenta (IST Intelligenz-Struktur-Test 2000 R) este unul dintre cele mai bune  teste internationale de aptitudini intelectuale si inteligenta. El analizeaza la standarde germane aptitudinile voastre verbale, numerice si figurale si ofera recomandari generale in baza rezultatelor. Nu toata lumea are un IQ demn de Mensa, dar e important sa stiti care va este nivelul de inteligenta ca sa va puteti face planuri pentru o cariera de succes.

Testul de personalitate (BFQ Big Five Questionnaire) este cel mai important test de personalitate la nivel european. Testul masoara cinci  factori importanti si cate doua fatete pentru fiecare trasatura: Stabilitate emotionala / Nevrotism, Extraversie, Deschidere mentala / spre experienta, Agreabilitate / Amabilitate si Constiinciozitate. Testul va va spune ce fel de om sunteti si cum puteti folosi trasaturile voastre de caracter la scoala sau la munca.

Testul de interese (SDS Self Directed Search) sau testul Holland, asa cum este mai bine cunoscut, a fost creat pentru a va ajuta sa va descoperiti interesele personale si sa puteti lua cele mai bune decizii pentru cariera. Testul SDS va da o idee clara despre interesele voastre si va arata cum va puteti lega pasiunile de studii sau cariera. Testul ofera sugestii pentru meserii potrivite  si permite luarea unor decizii clare cu privire la alegerea viitoarei cariere.

author avatar
Arpad Dobre
429 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger