AcasăNewsTeste rapide din salivă pentru Covid-19. Problema, pasată între ministerul Educației și...

Teste rapide din salivă pentru Covid-19. Problema, pasată între ministerul Educației și cel al Sănătății

Sorin cimpeanuTeste rapide din salivă pentru Covid-19. Problema, pasată între ministerul Educației și cel al Sănătății

Premierul Florin Cîțu cere ca elevilor să li se facă teste COVID non-invazive, în școli, la revenirea din vacanța de primăvară. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a susținut și el că testarea elevilor cu astfel de teste este „esenţială”.

El a susținut că aceste teste, din salivă, vor putea fi „autoadministrate”, sub supravegherea unui cadrul didactic, dar va fi necesar acordul părinţilor.

Nu este însă clar în acest moment cine se va ocupa de achiziționarea acestora, când și câte astfel de teste vor fi disponibile. Atât ministrul Educației, cât și cel al Sănătății, Vlad Voiculescu, au afirmat că ministerele pe care le conduc nu au baza legală pentru a face această achiziție.

„Ministerul Educației nu are expertiză nici pentru a face caietul de sarcini. Nu știm care sunt condițiile de autorizare, acreditare sau omologare. Ministerul Educației nu are nici baza legală să o facă, nici atribuții. Mizăm total pe sprijinul Ministerului Sănătății”, a declarat miercuri Sorin Cîmpeanu, potrivit Hotnews.ro, întrebat despre achiziția testelor din salivă.

Testele de salivă, avizate de ANMDMR

Deschiderea cu prezență fizică a școlilor depinde de 4 condiții: respectarea regulilor în școli, vaccinarea profesorilor, testarea în școli și trendul descrescător de infectare, a mai spus ministrul Educației.

Ulterior, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că „ministerul Sănătății nu poate face achiziții decât pentru unități din subordine. Orice altă instituție poate face achiziții dacă dorește”. Ministrul a precizat şi că aceste teste sunt deja avizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

author avatar
Andreea Vlad
171 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger