AcasăNewsTesla face autonome insulele Samoa

Tesla face autonome insulele Samoa

Cele sase insule ale arhipelagului vor renunta la combustibili fosili pentru energie

In decursul a sapte ani, obiectivul insulelor Samoa este acela de a furniza energie electrica din surse 100% regenerabile.

Cele sase insule ale arhipelagului vor renunta la combustibili fosili pentru energie

Tranzitia catre energie verde a devenit o preocupare centrala a micului stat din Pacificul de Sud, ale carui insule (patru locuite si doua nelocuite) sunt amenintate de cresterea nivelului marii.

In ultimii ani, furnizorii locali au lucrat cu Tesla pentru a instala piatra de temelie a acestui proiect: spatiu de depozitare si un sistem automat care controleaza furnizarea totala de electricitate a insulei.In trecut, la fel ca multe insule, Samoa se baza pe generatoare diesel pentru a avea electricitate. In 2012, spre exemplu, Samoa a cumparat peste 95 de millioane de litri de motorina. Generatoarele sunt poluante si zgomotoase, nu se impaca cu turismul eco.

Cand cade curentul celebrele baterii Powerpacks de la Tesla tin in viata 3 zile o intreaga insula

Un remediu a fost instalarea a cinci centrale solare ( de la compania SolarCity) , unui parc eolian si unei centrale hidraulice. Gandit ca energia solara sa furnizeze peste jumatate din cererea de electricitate a insulei,  acest sistem s-a dovedit partial fiabil. Problema principala este ca o asemenea retea ramane imprevizibila din cauza naturii surselor (soare, vant, apa, etc) si o face si mai dependenta de energiile fosile.

Baterii, frate!

Pentru a depasi aceste probleme, inginerii Tesla au dezvoltat un sistem de 60 de baterii , faimoasele Powerpacks care permit stocarea energiei solare inmagazinate,  si un software pentru monitorizarea bateriei si a centralelor electrice. Principiul este simplu: energia solara este generata de panouri, iar instalatia furnizeaza insulei electricitate in timp ce reincarca bateriile Powerpacks.”Daca un nor mare acopera insula si ascunde soarele, putem controla bateriile pentru a compensa aceasta lipsa temporara de energie”, spun cei de la Tesla. Capacitatea lor de stocare a bateriilor Tesla face ca insula sa fie autonoma timp de 3 zile daca se intampla ca panourile solare sa nu aiba nici o raza soare, si sa furnizeze energie continua pentru activitatile de noapte a 600 de locuitori. Dar soarele nu lipseste in Samoa. Complet descarcate, bateriile Powerpacks se incarca in 7 ore. De la inceputul verii,de cand au fost instalate bateriile Tesla insula nu mai sufera pauze neintrerupte de curent iar furnizarea energiei electrice este stabila iar furnizorii locali au reusit sa reduca consumul de motorina pentru generatoare.Toate aceste infrastructuri, construite pe insula Tau,  au fost facute intr-un an si vor permite economisirea a 440.000 de litri de diesel pe an, al carui pret variaza. Mai ales pentru insula Tau, aflata la  6400 kilometri de coasta de vest a SUA si nevoita sa se aprovizioneze cu motorina cu ajutorul navelor.

author avatar
Tudor Borcea
359 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger